Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegaproducten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vegaproducten

  • 29 februari 2024

Recente ontwikkelingen in de Franse voedingsindustrie hebben geleid tot een significante verandering in de etikettering van vegetarische producten. De Franse regering heeft besloten dat de benaming van vegetarische producten niet langer mag verwijzen naar vlees. Dit betekent dat termen als 'steak', 'schnitzel', 'ham', 'filet' en 'entrecote' exclusief gereserveerd zijn voor producten van dierlijke oorsprong.

Deze regelgeving is een reactie op klachten vanuit de vleesindustrie. Er was onvrede over het gebruik van traditioneel aan vlees gerelateerde termen voor vegetarische en veganistische producten. Men vond dat dergelijke benamingen verwarring veroorzaakten bij de consument. Al in 2020 werd in Frankrijk een wet aangenomen die het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten verbood. Echter, na een klacht van Protéines France, een consortium van bedrijven gespecialiseerd in plantaardige voeding, werd deze wet tijdelijk opgeschort door de Raad van State in juni 2022.

Uitzonderingen en Europese regelgeving

Interessant is dat producten met een kleine hoeveelheid plantaardige inhoud, zoals bepaalde worstjes en cordon bleu, wel onder de traditionele vleesnamen mogen worden verkocht. Daarnaast blijft de import van vegetarische producten met vleesgerelateerde namen uit andere EU-landen toegestaan. Dit roept vragen op over de consistentie van de Franse wet met betrekking tot de bredere voedselregelgeving van de Europese Unie, een punt dat ook door Protéines France naar voren is gebracht.

Sancties voor overtredingen

De nieuwe regelgeving gaat gepaard met strenge sancties. Overtreders van de etiketteringswet kunnen een boete verwachten tot €1.500, wat voor bedrijven kan oplopen tot €7.500. Producenten hebben echter een overgangsperiode van een jaar om hun bestaande voorraden te verkopen en zich aan te passen aan de nieuwe regels.

Foodagribusiness.nl

Bron: Food & Agri business