Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen voor groenten en fruit vanaf 1 juli 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Frankrijk verbiedt plastic verpakkingen groenten en fruit

  • 29 juni 2023

Frankrijk neemt een belangrijke stap in de strijd tegen plasticvervuiling met de implementatie van een nieuw decreet dat de verkoop van onbewerkte groenten en fruit in plastic verpakkingen verbiedt. Het decreet, dat op 1 juli 2023 van kracht wordt, is gepubliceerd in het Journal Officiel (Staatscourant) op 21 juni 2023, zes maanden nadat het oorspronkelijke ontwerp werd vernietigd door de Conseil d'Etat (Raad van State).

Het nieuwe decreet bouwt voort op de Franse wet tegen afval en ter bevordering van de circulaire economie (Agec), die sinds 1 januari 2022 in principe al de detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic verbiedt, met uitzondering van partijen van meer dan 1,5 kg. Vanaf 1 juli wordt dit verbod opnieuw van kracht, met een uitzondering voor 29 groenten en fruit, evenals rijp fruit dat een risico op bederf heeft wanneer het los wordt verkocht.

Vrijgestelde groenten en fruit

De nieuwe bepalingen van het decreet omvatten een lijst van vrijgestelde groenten en fruit, waaronder andijvie, asperges, broccoli, champignons, primeuraardappelen, primeurwortelen, babywortelen, sla, veldsla, jonge scheuten, aromatische kruiden, spinazie, zuring, eetbare bloemen, taugé, kersen, veenbessen, lingonbessen, kruisbessen, rijp fruit, gekiemde zaden, frambozen, aardbeien, bosbessen, bramen, rode bessen, vlierbessen, moerbeien, rode bessen, zwarte bessen en kiwaï.

Niet vrijgesteld

Daarentegen zijn ongeveer tien soorten groenten en fruit niet langer vrijgesteld van het verbod op plastic verpakkingen. Dit omvat onder andere geribbelde tomaten, langwerpige tomaten uit het 'hartsegment', cherry- of cocktailtomaten, vroege uien, vroege rapen, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen.

Het verbod bepaalt ook dat de voorraden plastic verpakkingen die nog aanwezig zijn, gebruikt mogen worden tot 31 december 2023. Hierdoor kunnen groenten en fruit die niet zijn vrijgesteld nog verkocht worden in verpakkingen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt.

Met dit verbod op plastic verpakkingen zet Frankrijk een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst en draagt het bij aan de wereldwijde inspanningen om plasticvervuiling te verminderen.

Agroberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten Buitenland