Forse groei aantal bedrijven voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Forse groei aantal bedrijven voedings­in­dustrie

  • 26 oktober 2021
  • Door: Ron Duijkers

In de eerste 9 maanden van dit jaar is het aantal bedrijven in de voedingsindustrie met 11,7 procent gestegen tot een totaal aantal van 6.865. In deze periode kwamen er 720 bedrijven bij. De absolute groei was in deze periode het grootst bij de brood- en deegwarenindustrie, de snackindustrie groeide met meer dan 25%. In de voedingsindustrie kwamen er vooral veel kleine bedrijven bij. Dit blijk uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Brood- en banketbakkerijen koploper

Bijna 60 procent van de groei van het aantal bedrijven in de voedingsindustrie kwam van de brood- en deegwarenindustrie (+415). Brood- en banketbakkerijen hadden hierin met een groei van 360 bedrijven veruit het grootste aandeel. De overige groei van de brood- en deegwarenindustrie in de eerste drie kwartalen van dit jaar was voor rekening van de banket- en koekindustrie (+50 bedrijven) en de deegwarenindustrie (+5 bedrijven). 

Bovengemiddelde groei in snackindustrie

Het aantal bedrijven in de snackindustrie groeide in de eerste 9 maanden van dit jaar bovengemiddeld van 235 naar 295 bedrijven (+25,5 procent). De saus-, zout- en specerij-industrie zat de snackindustrie op de hielen met 25,0 procent meer bedrijven naar een totaal aantal van 125 bedrijven per begin oktober. Andere branches met een meer dan gemiddelde groei in de voedingsindustrie waren de koffiebranderijen en theepakkerijen (+16,0 procent naar 145 bedrijven) en de dieetvoedingsindustrie (+15,4 procent naar 75 bedrijven). In de suikerindustrie (in totaal 5 bedrijven) en in de pluimveeslachterijenbranche (50 bedrijven) stabiliseerde het aantal bedrijven op het niveau van begin dit jaar.

Vooral aantal kleinere bedrijven hard gestegen

Van de 720 bedrijven die er in de eerste drie kwartalen in de voedingsindustrie bijkwamen, behoorde 87,5 procent tot de groep kleinste bedrijven (1 werkzame persoon) en 9 procent tot de groep bedrijven met 2 werkzame personen. Er waren twee segmenten waar het aantal bedrijven in deze periode daalde: bedrijven met 3 tot 5 werkzame personen (-0,7 procent) en bedrijven met 50 tot 100 werkzame personen (-2,1 procent). 

Bron: Vakblad Voedingsindustrie