FNLI: ODE blokkeert vergroening voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FNLI: ODE blokkeert vergroening voedings­in­dustrie

  • 09 december 2019

Om duurzamer te kunnen produceren moeten voedingsmiddelenbedrijven grote investeringen maken in innovaties en procesvernieuwingen. Door deze investeringen is jarenlang de hiervoor benodigde hoeveelheid energie om te produceren sterk gedaald.

Bedrijven worden getroffen door de verhoging van de Opslag voor Duurzame Energie (ODE) waar de Eerste Kamer maandagavond 9 december over debatteert. Het kabinet wil burgers ontlasten in hun energierekening, waardoor men de industrie zwaarder belast. De voorgenomen ODE voorkomt nu juist waar veel bedrijven prioriteit neerleggen: innoveren én investeren in verdere reductie van de CO2-uitstoot in Nederland. Alleen met grote investeringen zal verdere CO2-reductie mogelijk zijn.

Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI): “Wij ondersteunen het Parijs-akkoord en de ambitie van de Nederlandse overheid om een reductie te bewerkstelligen van 49% minder CO2-uitstoot in 2030. Waar we eerst dachten ‘hoe dan!?’ zijn inmiddels al allerlei plannen ontwikkeld. De Nederlandse levensmiddelenindustrie wil koploper blijven, ook op het gebied van de CO2-reductie. Maar dit gaat niet vanzelf, verre van zelfs. Hiervoor is een stabiel en concurrerend investeringsklimaat nodig.”

Bron: © FNLI