Van huis uit ben ik geen kampeerder. Toch stortte ik mij deze zomer in het ‘back to basics’- campingleven. Ik vond het heerlijk, het buitenleven met zo verfrissend weinig spullen.
En toch.. aan één aspect kon ik maar niet wennen. De afwas. Thuis ruim ik de machine in, doe ‘s avonds een blokje erin en voilá: de volgende ochtend is alles schoon.
Verheugd vernam ik op dag één dat mijn kinderen de afwas wilden doen. Na een minuut of twintig kwamen ze terug: de kleren drijfnat, de vaat nog vuil. “Het afwasmiddel doet het niet mama!” Wat een onzin, dacht ik. Ik zou dat klusje wel even klaren. Al snel snapte ik het probleem: de watertemperatuur. Die was amper lauw. Met een flinke extra dosering afwasmiddel, stevig boenen op het plastic servies en een verhit hoofd, won ik uiteindelijk van de vetlaag. Naast mij zag ik bij mijn afwasbuurman een schuimmonster uit zijn afvoer verschijnen.
Ik moest denken aan de vier basisfactoren voor effectief reinigen: Tijd, Temperatuur, Concentratie en Mechanische Actie. De invloed van ieder van deze factoren kan wisselen zonder effectiviteitsverlies, maar je hebt ze álle vier nodig om het gewenste resultaat te behalen. Ik compenseerde op de camping de lage watertemperatuur met een hogere concentratie chemicaliën, meer tijd en meer mechanische activiteit.
Ook in de voedingsindustrie worden efficiëntie en effectiviteit van het schoonmaakproces bepaald door deze vier factoren. Zorg ervoor dat ze optimaal samenwerken en zijn afgestemd op het type vuil in je productieproces. Essentieel voor een effectief schoonmaakresultaat is de invloed van de mechanische actie: schrobben met borstel, schuurspons of microvezeldoeken. De afwas doe je immers ook niet zonder afwasborstel.
Inmiddels zijn wij alweer een paar weken thuis. Met lichte heimwee bekijk ik vakantiefoto’s. Maar als ik met één druk op de knop de afwasmachine tot leven breng, geniet ik.
www.commercialfoodsanitation.com
Claudia Baenen werkt bij Commercial Food Sanitation (an Intralox company)
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018