Fascinating: Agro-Foodsector van de toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fascinating: Agro-Foodsector van de toekomst

  • 08 december 2020

Unieke samenwerking: Avebe, Cosun en FrieslandCampina, Agrifirm, LTO Noord en de Provincie Groningen slaan de handen ineen in ‘Fascinating’. Dit programma wil de landbouwsector van de toekomst realiseren: een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans brengt. De bundeling van krachten met kennisinstellingen en organisaties in de voedingsindustrie, chemische industrie en de energiesector staat garant voor schaalgrootte. Die is nodig om de resultaten ook daadwerkelijk te implementeren in de praktijk.

Fascinating staat voor Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen. Waarom in Groningen? Deze regio biedt niet alleen beschikbare landbouwgrond, maar ook een grootschalige industriële infrastructuur voor de verwerking van biomassa. Tel daarbij op de beschikbaarheid van duurzame energie, hooggeplaatste kennisinstellingen en een sterk ontwikkelde chemische industrie, en de uitkomst is compleet: Groningen heeft een unieke combinatie van alle benodigde ingrediënten om de toekomst van de landbouw te schrijven. De verschillende projecten zorgen voor werkgelegenheid en kennis.  

Tjeerd Jongsma, directeur Institute for Sustainable Process Technology: “Voor mij is dit een droom die uitkomt! Eindelijk maken we de stap van kwantiteit naar kwaliteit en gaan we focussen op nutritioneel hoogwaardige landbouw.”

Hoe ziet de landbouwsector van de toekomst eruit?

De focus van onze landbouwsector heeft lang gelegen op schaalgrootte en efficiëntie. Dit ging echter vaak ten koste van natuur en bodemkwaliteit. De focus voor de toekomst moet liggen op toegevoegde waarde van de producten die we creëren in termen van voedingswaarde en economische waarde en dat in een compleet circulair systeem met minimale voetafdruk. Een systeem dat minder stikstof- en CO2-uitstoot creëert. 

De landbouw van de toekomst rust op 4 pijlers:

  • Gezonde en gebalanceerde voeding;
  • Duurzame productie van nutritionele gewassen;
  • Energie-efficiënte en duurzame verwerking; 
  • Non-food gebruik van reststroom.

Lees verder op ispt.eu

Bron: Institute for Sustainable Process Technology