Extra monsternames op varkens in slachthuizen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Extra monsternames op varkens in slachthuizen

  • 19 december 2022

Van september tot eind 2022 neemt de NVWA extra monsters op slachterijen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. In november berichtte de NVWA over de resultaten van monsternames in runderen. Dit zijn de eerste resultaten met betrekking tot varkens.

De resultaten van 170 afgenomen en geteste monsters hebben 4 analyseresultaten opgeleverd die aantoonden dat de toegediende antibiotica boven de wettelijk toegestane grenshoeveelheid (Maximale Residu Limiet) aanwezig was. Het ging om de zogeheten uitstootdieren. Dit zijn eindecarrière dieren of dieren die vroegtijdig worden geslacht. Het betreft 4 op de 54 uitslagen van uitstootdieren, wat neerkomt op ruim 7% niet-conformen.

De NVWA heeft de veehouders schriftelijke waarschuwingen en bestuurlijke boetes gegeven. En de karkassen en bijproducten van deze dieren zijn vernietigd. Wanneer een dier medicijnen toegediend heeft gekregen in een periode voorafgaand aan de slacht moet dit op een VKI formulier worden gemeld. Dit was niet bij alle uitstootdieren op orde, hiervoor zijn schriftelijke waarschuwingen opgemaakt.

Uitstootdieren

Wat opvalt is dat de aangetroffen overschrijdingen in zogeheten uitstootdieren voorkomen. De NVWA constateert dat bij de behandeling van uitstootdieren niet altijd voldoende rekening wordt gehouden met de wachttermijn. Partijen nemen in deze gevallen helaas onvoldoende hun verantwoordelijkheid voor de vleesketen. Uiteraard wil NVWA dat geen enkel monster boven de MRL is.

Speerpunten toezicht komende periode

Gezien de uitkomsten van dit deel van de pilot zal de NVWA komend jaar erop letten dat de sectorpartijen onderling zelf afspraken maken over goede naleving binnen de vleesketen. Denk hierbij aan het alert blijven op het juist invullen van de VKI-formulieren en het respecteren van de benodigde wachttijd na toediening van diergeneesmiddelen.

Nvwa.nl

Beeld: David Tadevosian/shutterstock.com

Bron: NVWA