Europese varkensvleesproductie daalt met 5 procent
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Europese varkensvlees­pro­ductie daalt met 5 procent

  • 26 oktober 2022

De varkensvleesproductie in de Europese Unie zal in 2022 vijf procent lager uitvallen dan in 2021. In 2023 wordt een verdere daling van de productie met 0,7 procent verwacht. Dat staat in de kortetermijnprognose van marktanalisten van de Europese Commissie. De daling is met 10 procent het grootste in Duitsland. Ook in België en Polen zijn de procentuele dalingen met respectievelijk zo'n 9 procent en ruim 8 procent groot.

Ook in Italië is procentueel een stevige daling zichtbaar: bijna 3 procent. In Nederland komt de daling in productie naar verwachting uit op zo'n 1 procent en in Denemarken is dat een halve procent. Spanje is het enige land waar volgens de Europese analisten dit jaar een stijging in productie zichtbaar gaat zijn. Die blijft wel beperkt tot 1,6 procent, terwijl dat in 2021 nog een plus van 3,7 procent was.

Varkenssector minder aantrekkelijk

Vanwege de hoge kosten in de varkenssector en omdat Afrikaanse varkenspest zijn uitwerking zal hebben, is de verwachting dat de productie in Europa komend jaar verder daalt. En wel met zo'n 0,7 procent. De marges in de sector blijven klein. Mede hierdoor verliest de varkenssector, volgens de marktanalisten van de Europese Commissie, zijn aantrekkelijkheid voor jonge boeren.

De combinatie van een sterke vraag en lagere productie heeft de varkensprijzen van half juli tot half september doen stijgen. De varkensvleesprijzen lagen in die periode 28 procent boven het gemiddelde van de jaren 2017 tot 2021. Daardoor is de Europese varkensvleesproductie minder competitief geworden op de wereldmarkt.

Consumptie daalt

De consumptie van varkensvlees in de Europese Unie vertoont eveneens een dalende trend. Verwacht wordt dat de varkensvleesconsumptie dit jaar 1,9 procent lager uitkomt. Het verbruik per hoofd van de bevolking komt dit jaar naar verluidt uit op 32,1 kilo. Volgend jaar wordt een verdere lichte daling verwacht, tot 32 kilo.

Varkens.nl

Bron: Varkens.nl