Europese appelproductie daalt met 11% in 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Europese appelpro­ductie daalt met 11% in 2024

  • 19 augustus 2024

De Europese appelproductie zal in 2024 naar verwachting met 11% dalen ten opzichte van vorig jaar. Dit werd bekendgemaakt tijdens de Prognosfruit Conferentie in Boedapest, waar experts uit de Europese fruitsector bijeenkwamen om de vooruitzichten voor het komende seizoen te bespreken. De daling brengt de totale productie op 10,2 miljoen ton, wat ook 13,6% lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Vooral de rassen Golden Delicious en Gala worden hard getroffen, met een verwachte daling van respectievelijk 10,2% en 11,1%.

Perenoogst toont lichte verbetering

Ondanks de tegenvallende appelproductie, laat de perenoogst in Europa een lichte verbetering zien. De totale oogst wordt geschat op 1,79 miljoen ton, wat een stijging van 4,9% betekent ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is voornamelijk te danken aan een herstel van de productie in Italië, dat maar liefst 120,5% meer peren zal oogsten dan in 2023. Daarentegen zullen de oogsten in België en Nederland afnemen, respectievelijk met 26,6% en 8,7%. De productie van het Conference-ras, populair in Nederland en België, zal met 13,5% dalen tot 776.128 ton.

Weersomstandigheden drukken productie in Oost-Europa

De daling in appelproductie wordt deels toegeschreven aan de slechte weersomstandigheden in Centraal- en Oost-Europa. Deze regio's werden zwaar getroffen door late vorst en hagel, wat leidde tot lagere oogsten in landen als Polen, Hongarije en Tsjechië. Hierdoor zal er naar verwachting minder aanbod zijn voor appelverwerking in het seizoen 2024/2025. Aan de andere kant blijven de volumes in West-Europa, waaronder Frankrijk en Spanje, relatief stabiel, wat enige stabiliteit op de markt kan bieden.

Groentenfruithuis.nl

Bron: GroentenFruit Huis