EU-project TRACK bereikt bijna 400 ondernemers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU-project TRACK bereikt bijna 400 ondernemers

  • 02 november 2020

Hoe kan het Europese beleid de Europese agrifood-sector verder ondersteunen? Dat was de hoofdvraag tijdens de slotbijeenkomst van het project TRACK. Doel van dit project was het bevorderen van de toepassing van big data en het verbeteren van de traceerbaarheid van agrifood, vooral op het gebied van productie. In twee jaar tijd werden bijna 400 Europese ondernemingen ondersteund en/of begeleid. Conclusie: er is een grote behoefte aan maatwerk. De sector is uniek en moeilijk te vergelijken met andere sectoren; onder meer omdat er met verse producten wordt gewerkt en voedselveiligheid een belangrijk thema is.

Het Europese project TRACK is een samenwerking tussen vijf clusterorganisaties: Vegepolys Valley (Frankrijk, coördinator), Greenport West-Holland (Nederland), Technological Corporation of Andalusia (Spanje), AgroTransilvania Cluster (Roemenië) en Emilia-Romagna Regional Agrifood Clust-ER (Italië).

TRACK is gefinancierd door het COSME-programma van de Europese Unie; 2018/2020, en ondersteunde ICT-leveranciers om hun aanpak en aanbod aan de agrifood-sector te verbeteren. In totaal werden bijna 400 bedrijven bereikt; sommigen van hen kregen directe steun. Zo kregen ze begeleiding, waren er regelmatig publiek toegankelijke webinars over digitalisering (deze zijn nog steeds beschikbaar op www.trackgrowingdata.eu) en organiseerde TRACK 1-op-1-bijeenkomsten. Een aantal bedrijven kregen de kans om te pitchen op de vakbeurs SIVAL en (digitaal) op Fruit Attraction LiveConnect.

Wegens de corona-uitbraak kon de slotconferentie van TRACK niet fysiek plaatsvinden. Daarom vonden er op 24 september, 8 oktober en 26 oktober online evenementen plaats. Deze werden georganiseerd met twee andere Europese projecten: Connsensys (over living labs in de voedingsindustrie) en Digiclusters (clustersamenwerking in industriële modernisering van agro-food-verpakkingen). De afsluitende bijeenkomst op 26 oktober had 72 deelnemers uit heel Europa.

Als de Europese Unie agrarische ondernemers wil helpen met digitalisering, zal het beleid moeten worden afgestemd op de specifieke omstandigheden in deze sector. In november wordt een beleidsdocument voorbereid. De aanbevelingen uit het TRACK-project worden verzameld en verder verspreid.

www.traceabilityandbigdata.eu/projects/trackgrowingdata

Bron: TRACK