Eerste zeewierboerderij in windpark officieel geopend
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eerste zeewier­boer­derij in windpark officieel geopend

  • 25 september 2024

Op 24 september 2024 is de eerste commerciële zeewierboerderij binnen een offshore windpark officieel geopend. North Sea Farm #1, gelegen voor de Nederlandse kust, strekt zich uit over vijf hectare en is onderdeel van het windmolenpark 'Hollandse Kust Zuid'. De boerderij heeft als doel de teelt van zeewier te verbeteren en onderzoek te doen naar het potentieel van zeewier om CO2 vast te leggen en op te slaan.

Duurzame productie en CO2-reductie

North Sea Farm #1 produceert in het eerste jaar zo’n 6.000 kilogram zeewier, dat kan worden gebruikt voor producten als kleding, voedsel en cosmetica. Het project wordt ondersteund door een consortium van kennisinstellingen, onder leiding van North Sea Farmers, en wordt gefinancierd door het Right Now Climate Fund van Amazon. “Deze zeewierboerderij kan een blauwdruk worden voor andere offshore projecten wereldwijd,” aldus Eef Brouwers, algemeen directeur van NSF.

Ondersteuning door Amazon en de EU

Amazon heeft €1,5 miljoen geïnvesteerd in de boerderij en het bijbehorende onderzoek naar CO2-reductie door middel van zeewierteelt. Roeland Donker van Amazon Nederland benadrukt het belang van het project: “Dit initiatief draagt bij aan onze bredere duurzaamheidsambities.” Ook Felix Leinemann van de Europese Commissie ziet potentie: “Zeewierteelt kan een sleutelrol spelen in het bereiken van de EU-doelstellingen voor CO2-reductie en biodiversiteit.”

Northeseafarmers.org

Bron: North Sea Farmers