Eerste Nederlandse circulaire vleesvervanger in de maak
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eerste Nederlandse circulaire vleesver­vanger in de maak

  • 24 oktober 2023

Consumenten zijn op zoek naar gezonde en duurzame producten en daarom kiezen ze steeds vaker voor plantaardige opties in plaats van vlees. Dat is precies waar vier Nederlandse bedrijven impact willen maken. PeelPioneers, Beefygreen, Revyve en Hilton Foods Dalco bundelen hun krachten om de eerste circulaire vleesvervanger in Nederland te creëren. Een stap die de voedingsindustrie voorgoed kan veranderen.

Het project speelt in op de toenemende vraag naar duurzame alternatieven voor de traditionele vleesproductie. Een belangrijk onderdeel van dit project is het in kaart brengen van de klimaatimpact door een Life Cycle Assessment uit te voeren. Dankzij de unieke combinatie van geavanceerde technologieën en lokaal verkregen ingrediënten, zoals citrusvezel en oesterzwamvoetjes, streven deze visionaire bedrijven ernaar een plantaardige vleesvariant te ontwikkelen die niet alleen verleidelijk smaakt, maar ook onze planeet spaart.

Met de stevige financiële rugdekking van het befaamde Europese subsidieprogramma, Opzuid 21-27, zijn deze foodtech pioniers vastberaden om innovatie te stimuleren en een smaakvol, circulair en nutritioneel product te creëren.

Waarom is deze samenwerking zo speciaal?

De vier partijen hebben meer dan 20 jaar gezamenlijk expertise op het gebied van plantaardige vleesproductie, innovatieve productontwikkeling en circulair ondernemen.  

PeelPioneers, bekend om hun expertise in het upcyclen van afgedankte schillen van citrusvruchten in waardevolle ingrediënten, zal een cruciale rol spelen bij het leveren van duurzame citrus vezels aan de plantaardige vleesvervanger. De voedingsvezel zorgt voor een aangename textuur en draagt tevens bij aan een hogere Nutri-score. 

 Beefygreen, staat bekend om het verwerken van misvormde paddenstoelen en overschotten van telers tot circulaire ingrediënten en producten. Hun technologische kennis en productontwikkeling expertise zijn belangrijke onderdelen die bijdragen aan dit project.  

Revyve - voorheen Fumi Ingredients - is een scale-up die sinds 2019 biergist verwerkt tot functionele eiwitten en vezels die bijdragen aan de textuur en voedingswaarde van het eindproduct. 

Hilton Foods Dalco creëert vegetarische alternatieven voor private label en merkpartners. Dalco heeft een groot productportfolio met producten als vega kipproducten en rundvlees vervangers. Dalco heeft de technologie om alle ingrediënten samen te voegen tot een eindproduct en dit op te schalen tot commerciële schaal.   

Circulaire vleesvervanger

En wat mogen we verwachten van deze baanbrekende samenwerking? Binnen slechts twee jaar verwachten we de lancering van een klimaatpositieve, verrukkelijke vleesvervanger die op de Nederlandse schappen zal pronken. "Deze samenwerking geeft ons het vertrouwen dat we consumenten een smaakvol, milieuvriendelijk alternatief kunnen bieden", zegt Peter Roosink, Innovatie Lead bij PeelPioneers.

Ben je klaar om deel uit te maken van deze smaakrevolutie? Houd je ogen (en smaakpapillen) open voor de onthulling van deze circulaire vleesvervanger in februari 2025!

Bron: PeelPioneers