Eerste kippen in NL gevaccineerd tegen vogelgriepvirus
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eerste kippen gevaccineerd tegen vogelgriepvirus

  • 21 september 2023

De eerste stap gezet in de strijd tegen vogelgriep is gezet: 1.800 eendagskuikens zijn gevaccineerd tegen hoogpathogene vogelgriep. Deze veldproef, opgezet door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, markeert de eerste keer dat kippen in Nederland zijn ingeënt tegen dit virus.

Minister Piet Adema onderstreept het belang van deze inspanning, gezien de schade die vogelgriep heeft aangericht in zowel de pluimveesector als onder wilde vogels. Deze vaccinatie-inspanning is erop gericht het aantal besmettingen bij gedomesticeerd pluimvee te verminderen.

Veldproef

De keuze voor de gebruikte vaccins is gebaseerd op eerder laboratoriumonderzoek door Wageningen Bioveterinary Research. Dit onderzoek wees uit dat twee specifieke vaccins effectief waren tegen het virus. Nu onderzoeken verschillende instituten, waaronder Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht, de effectiviteit van deze vaccins onder praktijkomstandigheden.

De veldproef omvat verschillende testgroepen. Om de werkzaamheid te controleren, worden bepaalde kippen op specifieke momenten getest in een laboratorium. Hierbij staat de gezondheid en het welzijn van de kippen voorop; producten van deze kippen worden niet verkocht.

Vaccinatietraject

De gehele proef strekt zich uit tot het derde kwartaal van 2025. Resultaten worden verwacht in 2024. Het is cruciaal dat de vaccins niet alleen symptomen tegengaan, maar ook de verspreiding van het virus.

Het uiteindelijke doel is een verantwoord vaccinatietraject dat rekening houdt met dier- en volksgezondheid. Naast deze veldproef is er een grootschaliger pilot gepland voor 2024, waarbij meerdere pluimveebedrijven betrokken zullen zijn. Deze pilot hangt af van Europese goedkeuring en eerdere proefresultaten. Hierbij wordt ook gekeken naar de handelsimpact en het opsporen van mogelijke besmettingen ondanks vaccinatie.

Tot slot wordt benadrukt dat pluimveehouders alert moeten blijven. Ze moeten verdachte gevallen snel melden en strenge hygiënevoorschriften handhaven om het risico op besmetting te minimaliseren.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid