Het begrip ‘schoon’ is in onze branche voer voor discussie. Wanneer voldoet iets aan die maatstaf? De eerste indruk speelt een belangrijke rol: is het er opgeruimd en stofvrij? Is de lijn ‘schoon’? Krijg je gelijk het gevoel ‘ja, hier kan ik lekker aan de slag’? Wie in een food-productieomgeving overal rommel ziet, zal zich zeker achter de oren krabben. Maar een eerste goede indruk zegt lang niet alles. Ook een opgeruimde en op het oog schone omgeving kan vervuild zijn; jullie kennen de gevaren van hoeken, kieren en gaten, en de risico’s van verborgen vuil als geen ander.
Schoon gaat dus verder dan wat je op het eerste gezicht ziet. Dat geldt voor een ruimte, een productielijn, maar ook voor onszelf. Wie te veel ballast bij zich draagt, raakt eerder gefrustreerd, reageert minder vriendelijk, overziet situaties minder helder, reageert minder accuraat.
Het einde van het jaar nadert. Voor veel mensen, ook voor mij, een periode van terugblikken en vooruitkijken, van bezinning en tot rust komen. We zijn vaak druk, er wordt veel van ons gevraagd. We vergeten tijd nemen ‘op te schonen’: om te bedenken waar we staan ten opzichte van onze relaties, zowel in werk als privé. Misschien moet er wat worden opgeruimd?
Ben jij klaar om in 2020 je capaciteiten écht aan te boren? Heb je het gevoel ‘Ja! Ik kan lekker aan de slag’? Of is er onderhuids rommel aanwezig die je hindert om werkelijk vrij te zijn? Dan moet je je misschien achter de oren krabben. Begin met een schone lei aan 2020: ruim de dingen die je in de weg staan op: letterlijk, maar zeker ook figuurlijk.
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019