EC wijst voorstel ter promotie Europese plantaardige voeding af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EC wijst voorstel ter promotie Europese plantaardige voeding af

  • 15 april 2022

Binnen de regeling 'Voorlichting- en afzetbevorderingsacties voor landbouwproducten' kent de Europese Commissie (EC) opnieuw 38,1 miljoen euro steun toe aan de promotie van dierlijke producten. Om juist de consumptie van lokaal geteelde plantaardige eiwitten te stimuleren diende de Green Protein Alliance (GPA) het SuperlEgUme-plan in. Het voorstel werd ondanks een score van 71 – ruim boven de vereiste score van 60 – niet gehonoreerd.

Laatste kans voor het klimaat

In het licht van de actualiteiten is het niet honoreren van SuperlEgUme extra wrang. Europa stevent af op grote tekorten aan plantaardig eiwit. De vereniging acht het noodzakelijk dat er een verandering komt in de huidige situatie waarin (Europese) subsidie-instrumenten niet toereikend zijn voor realisatie van de ambities van de Farm to Fork strategie.

SuperlEgUme

De plannen van de GPA, ingediend samen met de Vlaamse zusterorganisatie Next Food Chain, richten zich op het stimuleren van in Europa geteelde eiwitrijke gewassen, waarbij het vergroten van de consumptie van plantaardige eiwitten centraal staat. Jeroen Willemsen, oprichter van de GPA: “De kracht van onze plannen zit erin dat we gebruik maken van het gezamenlijke bereik én de consumentenkennis van al onze leden en partners. Partijen die samen alle consumenten bereiken en hen de voedselomgeving, de vaardigheden en het handelingsperspectief bieden die nodig zijn om weer vaker de plantaardige keuze te maken.”

Vraag neemt toe, de lat kan hoger

Sinds 2017 zet de GPA zich via allerhande activiteiten in voor stimulering van de vraag naar onder meer peulvruchten, noten en zaden als alternatief voor vlees en zuivel. Cijfers over de periode 2018 – 2021 laten zien dat de volumes supermarktverkopen van plantaardige variaties op vlees en zuivel met 75% respectievelijk 54% toenamen, terwijl de supermarktverkopen van vlees en zuivel daalden met 7,1 respectievelijk 4,6%. Willemsen: “Nu plantaardig in allerhande vormen een vaste plek in het schap heeft veroverd, moet de lat hoger: de benodigde eiwitrijke grondstoffen van zo dichtbij als mogelijk halen. Juist Europese, liever nog Nederlandse boeren, moeten kunnen profiteren van de groeiende vraag.”

Retailpilots en monitoringstool

Ondanks de afwijzing is de vereniging gestart met uitvoering van haar plannen. Bijvoorbeeld via retailpilots, waarmee de effecten van gedragsinterventies en ondersteunende (promotie-)activiteiten in de winkel worden getest. Daarnaast optimaliseert de GPA Eiweet: een tool waarmee supermarkten de eiwitverhouding plantaardig/dierlijk in hun aanbod en verkoop kunnen monitoren.

Greenproteinalliance.nl

Bron: Green Protein Alliance