EC moet voedings-profielen publiceren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EC moet voedings-profielen publiceren

  • 09 januari 2018

De Europese consumentenorganisatie BEUC en het de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop roepen de Europese Commissie op om de al 9 jaar geleden aangekondigde voedingsprofielen nu eindelijk te publiceren. Deze instrumenten moeten voor zorgen dat voedingsproducten zich niet langer gezonder voordoen dan ze eigenlijk zijn, wat in de hand wordt gewerkt door verschillende voedings- en gezondheidsclaims. 

Ivo Mechels, CEO van Test Aankoop: "Er bestaat al een lijst van voedings- en gezondheidsclaims die toegelaten en verboden zijn. maar dit blijkt niet voldoende. De lijst weerhoudt fabrikanten er niet van om claims in de trant van 'rijk aan vezels en vitamine D' te vermelden op een doos ontbijtgranen waarvan de inhoud vol suikers zit. Een manier dus om het voedingsmiddel een stuk gezonder voor te stellen dat het eigenlijk is."

Probleemgevallen

Test Aankoop en andere leden-organisaties van BEUC hebben tal van voorbeelden van probleemgevallen verzameld die op de Belgische markt, maar ook in andere landen, zijn terug te vinden. Zo kan het gaan om zuivelproducten die veel te veel suiker bevatten maar zogezegd vol zitten met mineralen en vitaminen, de beenderen verstevigen en het immuniteitssysteem ondersteunen. Andere voorbeelden zijn de ontbijtgranen voor ’jonge kinderen die uitpakken met de aanwezigheid van voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het immuunsysteem zoals ijzer en zink, belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling van uw kind of cacaopoeders die 75% suiker bevatten maar het geheugen en de concentratie zouden stimuleren. 

Voedingsprofielen laten al 9 jaar op zich wachten

De oplossing om ervoor te zorgen dat deze producten zich door gebruik te maken van dergelijke claims positiever voor te doen dan ze eigenlijk zijn, is het gebruik van voedingsprofielen. Dit zijn concrete tools die het mogelijk maken de voedingswaarde van een product goed in te schatten in functie van de maximum aanwezige hoeveelheid vetstoffen, suikers, zout enz. die nodig zijn om het te bestempelen als een meerwaarde voor de gezondheid en om te kijken of het zich een claim mag toe-eigenen.

Medio 2018

De profielen werden in 2006 voor het eerst op Europees niveau op tafel gelegd. Het was de bedoeling om deze profielen uit te werken tegen januari 2009. Afgelopen zomer sprak het Europees Parlement zich uit tegen de voedingsprofielen. Test Aankoop en BEUC vinden dat deze profielen wel moeten worden ingevoerd. De organisaties vinden dat in het belang van degelijke informatie en de gezondheid van de consument. Beide organisaties wachten met ongeduld op het rapport van de Europese Commissie dat medio 2018 zou moeten verschijnen.

Bron: © Pixabay