Personeelstekort drukt groei in het bedrijfsleven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Personeel­stekort drukt groei in het bedrijfsleven

  • 09 januari 2018

Werkgevers zijn naarstig op zoek naar geschikt personeel in bijna alle sectoren. Nog niet zo heel lang werd geroepen dat ‘robots’ onze banen zouden gaan inpikken. Dit lijkt voor nu niet het geval. De vraag is: wanneer komen die robots? Want er zijn steeds meer banen. En: hoe zullen we de mismatch oplossen?

Belemmering

De groeicijfers van de verschillende sectoren zijn niet verkeerd. De bouw en zakelijke dienstverlening bereikte het afgelopen jaar respectievelijk 5,5% en 5% volumegroei. Daarnaast tikten de industrie en horeca bijna 3,5% of meer aan. Alle seinen staan nog op groen; voor 2018 en 2019, dit terwijl de groei iets afneemt. 

We mogen niet klagen, maar toch hadden de groeicijfers nog hoger kunnen zijn. De verschillende sectoren kampen vrijwel allemaal met een personeelstekort. En als je je vacatures niet kan invullen, wordt de drukt op productie hoger en moet men vaker ‘nee’ zeggen. Dat kost groei. Uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat ongeveer 17% van de ondernemers wordt belemmerd in hun groei door een tekort aan personeel. 

Mismatch

Een belangrijk knelpunt op de arbeidsmarkt is de mismatch. Nog altijd heeft 4,4% van de beroepsbevolking geen baan, ondanks de grote vraag naar personeel; dit blijkt uit cijfers van het CBS. Van al die werkzoekenden lijkt 37% maar niet aan een baan te komen. Hun educatie en ervaring sluit niet aan op de vraag van de markt. 

Food

De outputontwikkeling in de voedingsmiddelenindustrie viel tegen in 2017. De gevolgen van het fosfaatplafond was in deze sector goed merkbaar. Melkaanvoer daalde licht en de productie van zuivelproducten, zoals boter (-10%) en kaas (-3%) nam af. Daarnaast viel ook de output van gecondenseerde melk tegen (-2%). Door de friponil crisis presteerde de eierverwerkende industrie ook minder; met een schaarste tot gevolg. In 2018 zien we herstel in de voedingsmiddelenindustrie. ABN AMRO verwacht een jaargroei van 2%. 

Foodsector koploper in robotisering

De zorgen voor foodondernemers wat de arbeidsmarkt betreft zijn toegenomen in 2017. Echter ligt het percentage ondernemers dat personeel als belemmering ziet in de bedrijfsvoering lager dan in andere sectoren. Daarnaast heeft de voedingsindustrie een belangrijk slag geslagen in automatisering en robotisering. In een aantal opzichten is de foodsector koploper in vergelijking tot andere sectoren.

Bron: © Pixabay