Duurzaamheid met state-of-the-art hygiënetechnologie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzaamheid met state-of-the-art hygiënetech­nologie

  • 10 oktober 2017

Alpro begon in 1979 met de productie van sojadrink als duurzaam alternatief voor zuivelproducten. Als toonzetter in deze industrie is het van belang op het hoogste niveau te kunnen opereren. “Kwaliteit van onze producten, maar ook van onze productieprocessen, is van cruciaal belang,” aldus Gert Fransen, International Quality Director bij Alpro.

In het Belgische Wevelgem bevindt zich een van de voornaamste productielocaties van Alpro. Dagelijks wordt hier onder andere Alpro sojadrink geproduceerd, verpakt en verzonden. Duurzaamheid is voor het bedrijf onderdeel van het DNA. Alpro wil de manier waarop de wereld eet, beter maken: door lekkere, natuurlijk gezonde, plantaardige voedingsmiddelen te creëren die optimaal  bijdragen aan het welzijn van iedereen en met het grootste respect voor onze planeet worden gemaakt. Zo willen ze er toe bijdragen dat plantaardige voeding en dranken mainstream worden. De kwaliteit die de organisatie nastreeft in haar producten, is ook doorgevoerd in het hygiëneproces. 

Fransen: “Voor de inrichting van onze hygiëneruimtes zijn we op zoek gegaan naar oplossingen die niets aan het toeval overlaten. De infrastructuur en de kledij zijn volledig aangepast, en op elk punt waar mensen uit kleedkamers, kantines, toiletten of  andere niet-productiezones komen, passeren ze een hygiënesluis. Daar moeten ze langs, zodat ze zeker hun handen wassen en desinfecteren. Op de nodige plaatsen worden ook de schoenen gereinigd. Een snelle doorstroom is daarbij van belang: het kan niet dat de mensen in files moeten wachten en zo te laat op hun werkposten verschijnen. In Elpress vonden we voor dit proces de juiste partner. Jannes Voss, General Manager van Elpress: “Het was een mooie uitdaging om voor Alpro het hygiëneproces te mogen inrichten; een toonaangevende organisatie die net als wij kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.”

Elpress EWG-TAP

Onderdeel van het hygiëneproces is de EWG-TAP. Elpress, producent op het gebied van hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie, introduceerde de innovatie vorig jaar samen met Dyson: een ergonomische roestvrijstalen wasbak gecombineerd met een geïntegreerde Dyson Airblade™ Tap handendroger. Met een geïntegreerde oplossing zijn minder handelingen nodig en stroomt het handwas- en droogproces beter en efficiënter door. De oplossing is ondertussen al veelvuldig toegepast bij bedrijven met strikte hygiëne-eisen, zoals bij Plukon Food Group, de Pringlesfabriek van Kellogg’s en Sus Campiniae. 

Airblade™-technologie

Dyson introduceerde de Airblade handdrogers tien jaar geleden als duurzaam alternatief voor de alom gebruikte papieren handdoekjes. De Airblade handdrogers zijn nog steeds aan een opmars bezig, ondanks de tegenwerking van de papierindustrie. “De papierindustrie probeert al sinds de introductie van Airblade door middel van misleidend onderzoek de publieke opinie te beïnvloeden door de hygiëne van Airblade in twijfel te trekken,” aldus Rienk Kentie, Marketing Manager bij Dyson. “In de voedingsmiddelenindustrie heeft dit weinig impact, omdat experts zich hier eerder laten leiden door certificeringen zoals HACCP en advies van onafhankelijke experts, maar in andere sectoren zien we toch dat mensen zich laten beïnvloeden door de misleidende communicatie vanuit de papierindustrie. Bovendien blijkt keer op keer uit onderzoek dat niet wordt gefinancierd door de papierindustrie dat de Airblade-technologie net zo hygiënisch is als papieren handdoekjes.” Qua duurzaamheid is het verschil echter enorm.

Besparingen

Berekeningen van het Carbon Trust tonen aan dat de Airblade handdrogers van Dyson tot 80 procent minder CO2 per droogbeurt produceren dan papieren handdoekjes. Daarnaast zijn de besparingen op operationele kosten significant: die kunnen tussen de €1000,- en €1500,- per droogpunt per jaar zijn. Door gebruik van de Airblade™-technologie, blaast de Airblade Tap met een snelheid van 690 km/u onverwarmde gefilterde lucht op de handen om ze letterlijk droog te schrapen. Handen worden in 12 seconden gedroogd. Clive Withinshaw, directeur van voedselwetenschapsorganisatie HACCP International legt uit: “De technologie gaat in op een aantal risico’s die zich voordeden bij handdrogers uit het verleden. Het toestel is gemakkelijk te reinigen en functioneert zonder dat iemand een knop hoeft aan te raken. Bovendien droogt het snel de handen. Door de integratie van het HEPA-filter worden deze functies gecombineerd om het risico van microbiologische besmetting aanzienlijk te vermin¬deren en het voldoet daardoor aan het non-food productcertificeringsschema van HACCP International.”

Hygiëne en duurzaamheid

De nieuwe hygiëneruimte is inmiddels anderhalf jaar naar tevredenheid in gebruik. Voss: “Onze samenwerking met Dyson loopt al enkele jaren. Samen willen we duurzame hygiëne naar een hoger plan tillen. Dat ze bij Alpro tevreden zijn over de hygiëneoplossing is een mooie bevestiging van de huidige kwaliteit en een stimulans voor de toekomst.” 

www.alpro.com
www.elpress.com 
www.dyson.com

Bron: © Alrpo, Elpress en Dyson