Welke activiteiten zijn verantwoordelijk voor de impact van jouw bedrijf en product? Welke maatregelen dragen vooral bij aan het verlagen van de uitstoot? En hoe weet je met welke ingrepen je de meeste impact maakt? Verduurzaming door bedrijven vraagt om antwoord op dit soort vragen.
Verduurzaming van voedselverwerking is een belangrijk thema dat de aandacht heeft van veel voedselproducenten. Voor MKB-ers is het vaak lastig om een goede afweging te maken welke verbeteringen zinvol zijn. Onder meer om duurzaamheidswinst af te wegen tegen investeringskosten die met verbeteringen gemoeid zijn. De AgroChain greenhouse gas Emissions (ACE) Calculator is een rekentool die Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) heeft ontwikkeld in eerdere projecten. Deze tool is bij uitstek geschikt om de duurzaamheideffecten van specifieke voedselverwerkingsketens te kwantificeren. Het gaat hierbij om de broeikasgasuitstoot in CO2 equivalenten en energie- en watergebruik in de hele keten, van grondstof naar eindproduct, inclusief logistiek, verwerking en conservering.
Middels de Kennis-op-Maat (KoM) regeling stellen de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen budget beschikbaar voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor MKB’ers. WFBR wil onder deze regeling een project starten waarin we met bedrijven met de ACE-calculator de duurzaamheidseffecten van de huidige situatie en verschillende aangepaste situaties doorrekenen. Op deze manier kunnen de effecten van verschillende duurzaamheidsverbeteringen worden gekwantificeerd om bedrijven te ondersteunen in het maken van een keuze voor verduurzaming en regret-opties te vermijden. Voorbeelden van aanpassingen zijn vervangen van een ingrediënt, een andere verpakkingskeuze, veranderen van herkomstgebied van grondstoffen, of een technische aanpassing in de procesketen. Een meer uitgebreide beschrijving van onze werkwijze vindt op deze pagina van Vakblad Voedingsindustrie.
We komen graag in contact met bedrijven die willen bepalen met welke aanpassingen duurzaamheid verbeterd kan worden om uw interesse te bespreken. WFBR zal op 17 april een projectvoorstel indienen, met vermelding van de bedrijven die geïnteresseerd zijn om deel te nemen. Na 20 mei ontvangen we terugkoppeling over toekenning van het project en de bijbehorende subsidie. Een eventueel toegekend project gaat uiterlijk op 1 september van start.
Uitgaande van 10 deelnemers vragen we individuele MKB-ers om met hun case(s) en duurzaamheidvraagstuk(ken), circa 60 uur (in-kind) per jaar bij te dragen. Voor dit 2-jarige project komt dat neer op 120 uur (in-kind) totaal. Uw bijdrage in tijd zal grotendeels worden besteed aan het gezamenlijk verdiepen van uw case, het selecteren van mogelijke aanpassingen, het bespreken van de resultaten en het deelnemen aan gezamenlijke projectoverleggen. De totale bijdrage van bedrijven (33%) wordt volgens gematcht met subsidie (67%) uit de KoM-regeling, hetgeen resulteert in een substantieel project.
Dit project zal voor deelnemers, onder andere, de volgende resultaten opleveren:
Neem contact op met Jacqueline Berghout ([email protected]), Martijntje Vollebregt ([email protected]) of Jeroen van Bon ([email protected]) om te verkennen of KoM “Duurzaamheid Begrepen” aansluit bij uw uitdagingen om te verduurzamen.
Bron: Wageningen Food & Biobased Research (WFBR)