De voordelen van stoom voor de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De voordelen van stoom voor de voedingsin­dustrie

  • 09 mei 2023

Bij het ontwikkelen van een voedingsproduct komt vaak stoom voor in het productieproces, of het nu gaat om het bereiden van soepen en sauzen in kookketels, het roken van worsten in rookkasten, het bakken van brood in ovens of het verwarmen van wort bij bierbrouwen. Maar waarom is stoom zo geschikt voor de voedingsindustrie? En nog belangrijker, wat zou een producent van voedingsmiddelen moeten weten over stoom?

Waarom stoom?

Stoom heeft interessante eigenschappen die van belangrijk zijn voor de voedingsindustrie. Het opwekken is een relatief eenvoudig proces met een efficiënte energiedrager als eindproduct, dat ook nog eens makkelijk verplaatsbaar is naar de plek van gebruik. Het grootste voordeel van stoom is dat het goed te reguleren valt. Daardoor is het mogelijk om geleidelijk en gecontroleerd te verwarmen. Stoom is ook nog eens flexibel en kent vele toepassingen waaronder verhitten, drogen, bevochtigen of reinigen. 

Direct en indirect stoomgebruik

Stoom draagt eenvoudig zijn energie of warmte over aan een oppervlakte of product. Dit kan indirect door bijvoorbeeld de wanden van een kookketel te verwarmen, maar ook direct zoals bij directe injectie in een saus of door een product te omringen met stoom.

Wanneer een voedingsproduct in direct contact komt met stoom, is er nog een eigenschap van stoom die goed van pas komt. Het is namelijk ook mogelijk om met de juiste opstelling culinaire stoom of clean steam te produceren dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften voor voeding en dranken. 

Flexibiliteit 

Afhankelijk van de gewenste toepassing(en) wordt een stoominstallatie ontworpen. Inmiddels is het ook mogelijk om elektrische stoomketels te plaatsen die een productieproces van elektrisch opgewekte stoom kunnen voorzien. Bij een proefopstelling, tijdelijke productie of korte opschaling is het huren van een stoomketel een flexibele oplossing om toch alle voordelen van stoom te gebruiken zonder een permanente installatie in het bedrijf te integreren. 

Advies 

Vergeet niet dat het ‘hebben’ van een stoomketel ook andere werkzaamheden met zich meebrengt. Een stoomketels moet namelijk onderhouden worden en wettelijk worden gekeurd. Benieuwd wat stoom voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Scharff Techniek voor een vrijblijvend advies gesprek. 

www.scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek