Danish Crown grijpt in na moelijk jaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Danish Crown grijpt in na moelijk jaar

  • 27 november 2023

Danish Crown, een prominente speler in de vleesindustrie, heeft recentelijk zijn jaarverslag gepresenteerd waarin de prestaties en strategische beslissingen van het afgelopen jaar worden belicht. Ondanks een uitdagend jaar, met name op de varkensmarkt, heeft het bedrijf belangrijke stappen gezet om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Financiële schommelingen

In het gebroken boekjaar 2022/23 zag Danish Crown een toename van 5% in de omzet, die steeg tot €9,07 miljard. Deze stijging is grotendeels te danken aan hogere vleesprijzen. Echter, de winst van het bedrijf daalde aanzienlijk, van €290 miljoen naar €200 miljoen. De varkensmarkt bleek bijzonder uitdagend voor Danish Crown, met een significante afname in de productie van varkensvlees. In totaal daalde de productie in Europa met 7%, waarbij de varkensproductie in Denemarken, het thuisland van het bedrijf, met 17% werd verminderd. Deze daling had een sterke impact op de totale vleesproductie, die nog verder werd versterkt door lagere slachtgewichten.

Reactie op de marktveranderingen

Als reactie op deze uitdagingen heeft Danish Crown zijn strategie aangepast. De focus van het bedrijf verschuift van het verkopen van vers en bevroren vlees aan de foodindustrie naar het aanbieden van kant-en-klare producten aan horeca en retail. Deze verandering is een directe reactie op de dalende vraag naar vlees, veroorzaakt door inflatie en toenemende zorgen over het klimaat. Daarnaast heeft Danish Crown besloten om de capaciteit voor de slacht van varkens te verminderen.

Aanpassingen in bedrijfsvoering

Om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit, heeft Danish Crown aanzienlijke bezuinigingen doorgevoerd. Het bedrijf plant €190 miljoen aan besparingen in de komende twee jaar en nog eens €130 miljoen tegen 2026. Deze bezuinigingen hebben geleid tot de sluiting van meerdere faciliteiten en een vermindering van het personeelsbestand met 1.700 werknemers. Tegelijkertijd investeert het bedrijf in automatisering van bestaande slachterijen en in een nieuwe baconfabriek in het Verenigd Koninkrijk, evenals €260 miljoen in voertechnologie.

Lees het hele artikel.



Bron: Foodbusiness.nl