COV start monitor voedselverspilling in vleessector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

COV start monitor voedselver­spilling in vleessector

  • 17 augustus 2023

Eind juli is een nieuw initiatief gelanceerd: de periodieke monitoring van voedselverspilling binnen de vleessector, een samenwerking tussen COV, WUR en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Het vorige onderzoek naar vleesverwerkende bedrijven heeft essentiële gegevens opgeleverd die nu als basis dienen voor deze monitor.

COV legt de komende drie jaar de focus op het verbeteren van het imago van de Nederlandse vleesindustrie. Het doel is het instellen van hoge maatschappelijke normen, kennisdeling en de adoptie van de beste praktijken. Centraal hierin staat de aanpak van voedselverspilling, omdat een efficiënt grondstoffengebruik zowel kostenefficiëntie als duurzaamheid bevordert. Het optimaliseren van voedselrestwaarde draagt tevens bij aan deze verduurzaming.

Samen Tegen Voedselverspilling

Als partner van STV streeft COV, samen met andere stakeholders, ernaar om Nederland voorop te stellen in het halveren van voedselverspilling. Recent onderzoek naar vleesverwerkende bedrijven, waaraan diverse COV-leden hebben bijgedragen, heeft geresulteerd in waardevolle data over verspilling van dierlijke bijproducten in ons land.

Start periodieke monitor

Dit jaar wordt er breder toezicht gehouden op voedselverspilling onder alle COV-leden. Dit is cruciaal voor voortdurende gesprekken met de overheid over duurzaamheid en ethisch ondernemen. Deze monitoring heeft als doel representatieve data te verkrijgen. Dit biedt bedrijven het inzicht om strategische beslissingen te nemen op basis van kosten en impact. Daarnaast draagt het bij aan CO2-voetafdruk berekeningen en andere duurzaamheidsrapportages, zoals de aankomende CSRD-verslaggeving.

Wat betreft de planning, zullen de WUR en de deelnemende bedrijven eind augustus overleggen over data-overdracht. De deadline voor bedrijven om hun data digitaal aan te leveren is 25 september. De WUR plant vervolgens de data-analyse te voltooien in oktober, met als doel de resultaten in november 2023 te delen.

Cov.nl

Bron: COV