‘Duurzaamheid’… iedereen heeft erover, maar wat is het eigenlijk? Wanneer ben je het? Hoe ‘verduurzaam’ je concreet een productielijn? De invulling van het begrip verschilt van persoon tot persoon, en van bedrijf tot bedrijf.
Men denkt: ‘Als ik zonnecellen op mijn dak leg of gebruikmaak van windenergie, heb ik al een flinke stap gezet!’ Is dat zo? Hoe weet je dat? Welke kengetallen neem je mee in je berekening, en heb je die onderbouwd met betrouwbare data? Wees eerlijk; vaak niet. Logisch ook, want waar vind je al die informatie?
Ook ik liep tegen al deze vragen aan. Wij willen verduurzamen, maar wanneer mogen we spreken van een ‘groen’ laboratorium? Startpunt hierbij is het formuleren van concrete, richtinggevende en haalbare doelen, die je specifiek en meetbaar maakt. Ofwel, denk en doe ‘SMART’: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Ligt jouw focus op het verlagen van het energieverbruik? Of op het verminderen van fossiele brandstoffen? Bij een langere levensduur, of juist op de recyclebaarheid van de materialen? Kies je voor een combinatie van meerdere criteria? Bedenk ook wat voor jou realistisch is, en wanneer je je doelen behaald wil hebben.
Op mijn zoektocht naar antwoorden ontdekte ik www.MyGreenlab.org. Het programma is gericht op Amerika en dus niet direct toepasbaar op de Europese situatie, maar het is een begin. We formuleerden een concretere doelstelling: ‘Onze bijdrage aan duurzaamheid is gericht op het verlagen van de CO2 footprint’. Wij koppelen aan de ISO 14.001 certificering ook de CO2 prestatieladder. Controleer achteraf de realiteit op voorgestelde kengetallen.
Maak jouw duurzaamheidscriteria ook specifiek en meetbaar. Ga ze periodiek meten en blijf dat doen. Dat er verschillen zijn is prima, maar op een uitgehold concept zit niemand te wachten.
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022