Voedsel, water en lucht zijn primaire levensbehoeften; zonder kunnen we niet bestaan. Maar er is meer dan het functionele aspect, zeker bij voeding. We vieren geregeld de zintuigelijke, emotionele en culturele componenten ervan. Sámen eten en drinken is genieten, het is culturele binding; wereldwijd. In Nederland neemt het restaurantbezoek weer toe, we pikken vaker een terrasje.
Onze avondmaaltijd mag best gezellig zijn, maar het functionele aspect viert toch de boventoon. Gemakkelijk en snel; daar draait het meestal om. Drie standaardcomponenten moeten ingevuld worden. Koolhydraten in de vorm van pasta, rijst of aardappelen; vitamines en vezels in de vorm van een groente; en eiwitten via vlees, vis, of - steeds vaker - een plantaardige kant-en-klare, vervanger.
Wie gaat eten in een restaurant, maakt andere keuzes. Alles draait om de gezelligheid, om sfeer, smaak, om de eetcultuur. Vegetarisch is hierbij niet meer weg te denken, dat is een feit. Op de menukaarten vind je gevulde portabellos of oesterzwammen, geroosterde aubergines, noten en/of kaas. Maar kant-en-klare alternatieve vlees/visvervangers? Niet echt…
Zodra een eetmoment vooral functioneel is, willen we gemak en snelheid. Dat geldt voor het ontbijt en voor de fastfoodketens. Ik zie volop kansen voor eiwitpoeders (bijvoorbeeld van insectenmeel) ter verrijking van een fruitshake of een vegan yoghurt.
Het is kinderlijk eenvoudig om een runderburger tussen een broodje te vervangen door een vega-variant. Het zou mij niets verbazen als over enkele jaren het gehele menu bij de fastfoodketens vegetarisch is.
Welke eiwitten je dan kiest? Natuurlijk voor een bron die het minst milieubelastend is. Een die ervoor zorgt dat die ándere primaire levensbehoefte, de lucht, ook nog een beetje opklaart.
Pieter Vos
Directeur Nutrilab
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022