Circular Food Center: Voorbeeld in aanpak food waste
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Circular Food Center: Voorbeeld in aanpak food waste

  • 18 januari 2021

In 2021 wordt een Europees kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van voedselverspilling geopend in de gemeente Meierijstad: het Circular Food Center. Initiatiefnemers stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk willen Nederland tot wereldvoorbeeld maken als het gaat om circulaire en innovatieve voedselketens. De initiatieven in het centrum dragen bij aan SDG 12.3 van de Verenigde Naties om in 2030 voedselverspilling te halveren in de keten ten opzichte van 2015. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant.

Ruimte voor bedrijven, onderwijs, onderzoek en consument

Het Circular Food Center moet onderdak bieden aan belangrijke initiatieven en expertise rondom grondstofbehoud en het tegengaan van voedselverspilling. Hierin bundelen bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen krachten, netwerk en kennis, met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo binnen de voedselketen te behouden. Zo kunnen ondernemers en onderzoekers er samen met studenten businesscases en onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkelen om de voedselketen verspillingsvrij te maken.

Innovaties in de praktijk

Ook komen er clusters van bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar om innovaties, die het niveau van een individueel bedrijf overstijgen, in de praktijk te brengen. Een eerste cluster gaat in 2021 samenwerken binnen het field lab ‘co-producten voor een circulaire en gezonde dierlijke eiwitketen’. Waardevolle reststromen, zoals keukenafval uit de horeca, worden nu nog vaak verbrand, gecomposteerd of omgezet in biogas. Terwijl we ze nuttig kunnen hergebruiken, door ze te verwerken tot voer voor dieren. Het cluster wil mogelijkheden rondom reststroomgebruik voor veevoer aantonen binnen de huidige wetgeving, die momenteel wegens marktbeperkingen nog niet benut worden.

samentegenvoedselverspilling.nl

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling