Brightlands Circular Space: Innovatie in circulaire plastics
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Brightlands Circular Space: Innovatie in circulaire plastics

  • 01 december 2023

TNO, de Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus hebben de handen ineengeslagen en een overeenkomst getekend voor de oprichting van Brightlands Circular Space. Deze innovatieve faciliteit, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, markeert een nieuw tijdperk in de versnelde ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal. De focus ligt op het hergebruiken van afval als voornaamste grondstof voor de productie van geavanceerde materialen.

Met zowel Nederland als Europa die streven naar een economie waarin afval wordt getransformeerd tot waardevolle grondstoffen tegen 2050, komt Brightlands Circular Space als een krachtige bijdrage aan het landelijke programma Circular Plastics NL (CPNL). Deze faciliteit fungeert als een internationaal knooppunt waar wetenschap en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, met als doel innovatieve recyclingtechnologieën te testen, op te schalen en talenten op te leiden.

Volledig circulaire demonstratie faciliteit

Brightlands Circular Space wordt over meerdere gebouwen verspreid op een oppervlakte van ruim 4 hectare, waarin alle benodigde apparatuur en expertise aanwezig zijn. Hier worden grootschalige hergebruikmethoden voor plasticafval onderzocht, ontwikkeld, geanalyseerd en getest, variërend van mechanische en chemische recycling tot herverwerking, industrieel ontwerp en opschaling naar nieuwe materialen en producten.

Investering voor circulaire oplossingen

De investering van 25 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds, via het CircularplasticsNL programma, en een gelijke bijdrage van 25 miljoen euro van founding partners, onderstrepen de ernst van de inzet voor circulaire oplossingen. Brightlands Circular Space wordt naar verwachting in 2026 operationeel, en belooft een cruciale rol te spelen in het vormgeven van een duurzame en circulaire toekomst voor de plasticindustrie.

Fotobijschrift: Ondertekening overeenkomst Brightlands Circular Space door: Ruud Bollen (dir UM Holding) Nick Bos (College van Bestuur UM), Astrid Boeijen (CEO BCC) en Henk Jan Vink (TNO).

Tno.nl

Bron: TNO