Blijf up-to-date!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Blijf up-to-date!

  • 03 januari 2014
  • Door: Judith Witte

De foodsector is volop in beweging. Zelfs wie pas op de plaats wil maken, heeft geen keus: veranderingen in de wet- en regelgeving dwingen je up-to-date te blijven.

Staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs nieuwe tarieven vastgesteld voor keuringen, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming en –analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De nieuwe tarieven gelden sinds  1 maart 2014. ‘De vereenvoudiging van de tarieven was nodig omdat de huidige, ver doorgevoerde tariefsdifferentiatie ten koste ging van de transparantie, controleerbaarheid en de stabiliteit van de tarieven’, aldus de NVWA. Verschillende tarieven worden verhoogd om deze kostendekkend te maken. De overheid investeert respectievelijk 34 miljoen incidenteel en 33 miljoen structureel in de NVWA ter verbetering van inspecties. Doel: (onder meer) het waarborgen van de volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Is voedselveiligheid eigenlijk wel te waarborgen? In de voedselverwerkende industrie doen zich besmettingen voor die onvoorzienbaar, moeilijk te voorkomen en daardoor niet uit te sluiten zijn, zo stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een recente publicatie naar aanleiding van de salmonellabesmetting veroorzaakt door gerookte zalm (augustus 2012). En prof.dr. Han Joosten concludeert in zijn inaugurele rede: ,,Voedselveiligheid kan niet wezenlijk verhoogd worden door meer te testen of door methodes te verbeteren.” 

Wat dan wel? Een belangrijke conclusie van de Onderzoeksraad is dat ‘leren van incidenten’ niet vrijblijvend is. Natuurlijk kun je als bedrijf niet over álle kennis beschikken om je voor te bereiden op alle mogelijke onverwachte en nieuwe risico’s, maar je kunt wél investeren in goede relaties met externe partijen die over deze kennis kunnen beschikken, zodat deze bij een calamiteit snel ingeschakeld kunnen worden, vindt de Raad. En prof. Han Joosten ziet dat er nog een grote slag te maken is door de veiligheidscultuur van de levensmiddelenindustrie te versterken. ,,In de meeste gevallen is er voldoende wetenschappelijke kennis over de manier waarop het gevaar ingedamd kan worden, maar die wordt niet altijd ingezet.” Hij noemt als oorzaken: een gebrek aan training, en dat commerciële doelen in sommige gevallen bewust prevaleren boven de verplichting om gevaren in te schatten en te beheersen waardoor consumenten onnodig risico’s lopen.

‘De volksgezondheid waarborgen’ gaat verder dan alleen de voedselveiligheid: er is meer. Of liever: het moet allemaal wat minder! Met minder vet, zout, suiker en calorieën. De komende jaren zal er door de industrie hard gewerkt moeten worden om te voldoen aan de afspraken die gemaakt zijn in het Akkoord Productsamenstelling. Ga bij het gezonder maken van de productsamenstelling niet over één nacht ijs, adviseert Theo Verkleij van TNO. Vaak heeft een nutriënt meerdere functies: denk aan het geven van structuur en suspenderen van eiwitten en/of het mede verbeteren van de houdbaarheid. Maar of je de productsamenstelling nu op korte of op langere termijn pas aanpast; let erop dat je tijdig de etiketten hebt aanpast aan de eisen gesteld in de nieuwe verordening (EU) Nr. 1169/2011. Die verordening treedt 13 december 2014 in werking!

Eigenlijk is die tip van de Onderzoeksraad zo gek nog niet: investeer in goede relaties met externe partijen die over de benodigde kennis beschikken!

Judith Witte
 
[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2014