Nieuwe regels biologische bedrijven vanaf 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Biologisch risicobe­heersplan vereist vanaf 2024

  • 16 november 2023

Vanaf 2024 zijn biologische ondernemers verplicht een risicobeheersplan op te stellen. Dit plan helpt bij het waarborgen van de betrouwbaarheid van biologische producten. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste punten en de impact die deze verandering heeft op biologische ondernemers.

Verplicht risicobeheersplan

Elke biologische ondernemer moet vanaf 2024 een risicobeheersplan hebben. Dit plan bevat een gedetailleerde omschrijving van mogelijke risico's binnen het bedrijf. Deze risico's kunnen de betrouwbaarheid van biologische producten beïnvloeden. Het plan zorgt voor een duidelijk overzicht waar bijvoorbeeld verontreiniging, vermenging of verwisseling van producten kan plaatsvinden. Door deze risico's te identificeren, kunnen ze effectief worden beheerst.

Belang van risicoanalyse

Het risicobeheersplan bouwt voort op de bestaande verplichting voor een bedrijfsbeschrijving en risicoanalyse. De Skal-inspecteur controleert dit plan tijdens periodieke inspecties. Een onvolledig risicobeheersplan wordt gezien als een lichte afwijking. Het volledig ontbreken van een risicoanalyse in 2023 en een risicobeheersplan in 2024, wordt als een ernstige afwijking beschouwd. Dit benadrukt het belang van een tijdige en zorgvuldige voorbereiding.

Informatie en ondersteuning

Voor meer informatie en uitleg over het risicobeheersplan en de specifieke eisen, kunnen ondernemers terecht op skal.nl/risicobeheersplan. Hier vinden zij richtlijnen en hulpmiddelen voor het opstellen van een adequaat plan. Dit zorgt voor een soepele overgang naar de nieuwe regelgeving en helpt bij het handhaven van hoge standaarden in de biologische voedingsindustrie.

Bron: SKAL