Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bewerkt vlees en vleesvervangers te zout

  • 04 november 2020

Gemiddeld bevatten producten als bewerkt vlees en vleesvervangers bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.

85% van de Nederlanders eet te zout. Daarom liet Nierstichting begin 2020 onderzoeken hoe gezond bewerkt vlees (zoals spekreepjes, rookworst en voorgegaarde hamburgers) en vleesvervangers zijn qua zoutgehalte. Uit de 1365 onderzochte bewerkte vleesproducten en 332 vleesvervangers blijkt dat bewerkt vlees gemiddeld 1,5 gram zout per 100 gram bevat en vleesvervangers gemiddeld 1,4 gram per 100 gram. Een kwart van de dagelijkse hoeveelheid.

Schijf van Vijf

Vleesvervangers passen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als ze maximaal 1,1 gram zout bevatten. Echter, slechts een kwart van de vleesvervangers voldoet hieraan.

Questionmark ontdekte wel zoutbewuste varianten, zoals een vegetarische burger met 0,7 gram zout. Er liggen dus veel kansen voor industrie en supermarkten om het aanbod van vleesvervangers binnen de Schijf van Vijf te verbeteren. Bij vleesproducten is er ook een enorme variatie te zien in het zoutgehalte. Zo varieert het zoutgehalte van een schnitzel tussen de 0,15 en 1,90 gram zout per 100 gram. Een verschil van meer dan 90%

Oproep aan supermarkt en industrie

Met dit onderzoek onderstreept men opnieuw dat er genoeg mogelijkheden voor supermarkten en industrie zijn om het assortiment aan vlees en vleesvervangers minder zout en dus gezonder te maken. 

Klik hier voor de onderzoeken: Hoe zout is bewerkt vlees in de Nederlandse supermarkt? en Hoe zout zijn vleesvervangers in de Nederlandse supermarkt?

nierstichting.nl

Bron: Nierstichting