Bedrijven blijven achter bij implementatie ESG-wetgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bedrijven blijven achter bij implementatie ESG-wetgeving

  • 15 mei 2023

De invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is met een jaar uitgesteld, maar dit leidt nauwelijks tot vooruitgang bij de implementatie en verslaglegging van ESG-doelen (Environmental, Social & Governance) bij veel bedrijven. Dit blijkt uit een enquête van Quoratio Groep onder ruim 200 financiële professionals over de implementatie van de CSRD. 

Slechts 21 procent van de deelnemers rapporteert over hun ESG-strategie, een lichte toename ten opzichte van vorig jaar. De meeste deelnemers geven aan dit jaar te starten met de implementatie van de CSRD, terwijl slechts 24 procent al is begonnen.

Terughoudendheid

Volgens Wouter Elbers, relatiemanager ESG bij de Quoratio Groep, is er nog veel terughoudendheid bij organisaties om aan de slag te gaan met de implementatie van de wetgeving. Deels komt dit doordat de wetgeving nog vertaald moet worden naar nationale wetgeving en omdat er nog richtlijnen worden toegevoegd op brancheniveau. Daarnaast zijn er steeds meer organisaties nog zoekende over hoe ze het traject het beste kunnen opstarten, wie ze daarvoor verantwoordelijk maken en waar ze de benodigde expertise en capaciteit kunnen vinden.

64 procent van de respondenten verwacht de verantwoordelijkheid voor de rapportage bij de financiële afdeling neer te leggen. Het bepalen van de KPI’s is daarbij een taak voor de gehele organisatie, terwijl de administratieve uitvoering de verantwoordelijkheid is van de financieel professional.

Onderschat het niet

Elbers benadrukt dat de implementatie van de CSRD een flinke taak is die niet onderschat moet worden. Vanaf de eerste workshop over strategie tot de oplevering van een gecontroleerd jaarverslag is een periode van 18 maanden nodig, waarin informatie moet worden verzameld, visie en beleid moeten worden ontwikkeld en er moet worden gekeken of de data betrouwbaar en verifieerbaar is. Nog een jaar afwachten zorgt voor administratieve druk, gebrek aan vergelijkende cijfers en het niet benutten van kansen die ESG met zich meebrengt om te laten zien waar een organisatie voor staat.

Quoratiogroep.nl

Bron: Quoratio Groep