BASF en UM werken samen aan duurzame groenteteelt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

BASF en UM werken samen aan duurzame groenteteelt

  • 09 december 2020

BASF's groentezadenbedrijf en de Universiteit Maastricht (UM) hebben een Memorandum of Understanding getekend om samen te werken in het Brightlands Future of Farming Institute (BFFI). Het doel van de samenwerking is het bestuderen van duurzame productiesystemen in interactie met plantengenetica, om groenten te leveren met optimale consumenteneigenschappen zoals smaak en gezondheid. De focus van het instituut zal liggen op het gebied van plant functional genomics, plant envirogenetics en circulaire tuinbouwsystemen. Vanaf medio 2021 zal het instituut zijn activiteiten starten in een nieuwe faciliteit op het terrein van de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Sterke punten

"We zien de mogelijkheid om onderzoek te doen met moderne faciliteiten nabij ons hoofdkantoor in Nunhem en onze kennis uit te breiden door samen te werken met partners die onze visie delen", zegt Andreas Sewing, Vice-President Research & Development van BASF's groentezadenbedrijf. "We hebben een diep inzicht nodig over hoe de genetische samenstelling van groenten zich verhoudt tot het milieu en hoe we dit kunnen beïnvloeden. Zoals met veel technische en wetenschappelijke vragen kan dit alleen in een multidisciplinaire onderzoeksomgeving. Het toevoegen van technologie en techniek aan de bestaande sterke punten van de Universiteit Maastricht op het gebied van gezonde voeding en voedselinnovatie, sluit direct aan bij onze ambitie om gezond eten aantrekkelijk en duurzaam te maken."

Wereldvoedselprobleem 

Met het nieuwe instituut draagt de Universiteit Maastricht bij aan technologische innovaties die nodig zijn om antwoorden te vinden op de grote maatschappelijke vraagstukken in de agrofoodsector. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van oplossingen om de wereldbevolking in 2050 op een gezonde, veilige en duurzame manier te voeden. In Venlo worden de krachten van de regio, de UM en de Brightlands campus gebundeld. Onderzoekers en studenten werken in het hart van de Brightlands-gemeenschap, omringd door bedrijven die actief zijn in de agrofoodsector.

"Onze samenwerking met BASF is een mooi voorbeeld van het bundelen van krachten in lijn met ons doel. Door de combinatie van plantkunde en technologie zal het instituut de innovatiekracht van de regio verder vergroten en bijdragen aan de technologische innovaties die nodig zijn", zegt Thomas Cleij, decaan van FSE (Faculty of Science and Engineering).

maastrichtuniversity.nl

Bron: Universiteit Maastricht