Ambitieverhoging Barometer Duurzame Groenten & Fruit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Ambitiever­hoging Barometer Duurzame Groenten & Fruit

  • 03 juli 2020

Groothandels kunnen met het onafhankelijke keurmerk ‘Barometer Duurzame Groenten & Fruit’ aantonen dat zij duurzamer ondernemen. Criteria zijn een duurzame bedrijfsvoering en het percentage inkoop van duurzamere groenten en fruit. Het college van deskundigen agro/food Plantaardig van SMK stelde voor de herziening van het certificatieschema ambitieuzere criteria vast.

Verdubbeling minimaal percentage duurzame inkoop

De minimale percentages duurzamere groenten en fruit dat door een groothandel per jaar moet worden ingekocht zijn ongeveer verdubbeld. Het betreft de inkoop van verse en bewerkte en verwerkte aardappelen en groenten en fruit. De nieuwe normen zijn voor niveau Goud 25%, Zilver 20% en Brons 15%. Dit was respectievelijk 12%, 10% en 8%.

Duurzamer transport

Het gaat hierbij om efficiënt en milieuvriendelijk transport met geoutilleerde bedrijfswagens. Een nieuwe definitie van auto’s met een schonere motor is toegevoegd. Dit betreft auto’s met motoren met de classificatie Euro 5, EEV, Euro 6, of Euro 6 Plus motor, én die met een volledige elektrische motor.

Zorg voor medewerkers

De aanvullende besluiten over de uitvoering van het ‘periodieke medewerker tevredenheidsonderzoek’ zijn opgenomen.

Milieubeleidsplan en milieucoördinator

Een alternatieve invulling via ISO 14001 voor het milieubeleidsplan en milieucoördinator bij de groothandel is opgenomen. Bedrijven met een ISO 14001 certificering ontvangen ontheffing voor deze eis.

Klik hier voor het certificatieschema

Bron: © SMK