Aantal glasgroentenbedrijven in Nederland neemt af
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aantal glasgroen­ten­be­drijven in Nederland neemt af

  • 17 april 2023

De bruto-opbrengst van glasgroenten in Nederland is in 2022 met 7,9 procent gedaald naar 1,8 miljoen ton, waarbij vooral de bruto-opbrengsten van tomaten en komkommers zijn afgenomen. De daling hangt vooral samen met de hoge energieprijzen, waardoor de teelt later startte en eerder werd beëindigd. Aubergines en paprika's zijn minder getroffen omdat deze in de winter energiezuiniger kunnen worden geteeld. 

Vergeleken met tien jaar eerder was er in 2022, met een toename van 5,4 procent, nog wel sprake van een stijging van de bruto-opbrengst in de glastuinbouw voor groenten. Vooral de bruto-opbrengst van aubergines (+40,4 procent) en paprika (+26,1 procent) is in die periode toegenomen, terwijl die van tomaten juist een daling van 4,3 procent liet zien.

Hectare-opbrengst tomaten met ongeveer 11 procent gedaald

De opbrengst per hectare glasgroenten is in 2022, vergeleken met een jaar eerder, met 7,6 procent gedaald naar 356 ton. De hectare-opbrengst van tomaten daalde het laatste jaar met 11,0 procent, bij komkommers nam die met 7,3 procent af.

Aantal glasgroentenbedrijven afgenomen

Op 1 april 2022 telde Nederland 1160 glasgroentenbedrijven, 6,4 procent minder dan een jaar eerder. Vergeleken met tien jaar daarvoor is het aantal bedrijven met 433 afgenomen, een daling van 27,2 procent. Vooral het aantal bedrijven dat actief is in de teelt van tomaten is sindsdien gedaald; met 32,6 procent. Maar ook het aantal bedrijven dat komkommers teelt (-26,9 procent) en paprika’s (-25,7 procent) liet tegelijkertijd een daling zien.

Cbs.nl

Bron: CBS