Aanpak voedselverspilling heeft neveneffect: Dreigend tekort bij voedselbanken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aanpak voedselver­spilling heeft zorgelijk neveneffect

  • 20 december 2023

De succesvolle aanpak van voedselverspilling door supermarkten en producenten heeft onbedoelde gevolgen. Voedselbanken Nederland ervaren momenteel een zorgelijke terugloop van 20% in de aanvoer van essentiële producten, wat deze winter kan leiden tot een acuut tekort voor mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp. Deze onvoorziene uitdaging lijkt zich in de komende jaren verder te intensiveren, wat de noodzaak tot actie benadrukt.

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken maakt zich ernstige zorgen over de afnemende aanvoer van goederen, die grotendeels afkomstig is van reststromen die fabrikanten en supermarkten niet meer kunnen verkopen. Hoewel recente inspanningen om voedselverspilling te verminderen als hoopvol worden beschouwd, blijkt dit succes een schaduwzijde te hebben. Supermarkten die overgebleven voedsel met korting verkopen, dragen bij aan een tekort aan gezonde levensmiddelen voor de Voedselbanken, wat de uitdaging van bestaanszekerheid voor velen vergroot.

Noodoproep van Voedselbanken Nederland

Voedselbanken Nederland roepen organisaties op om een percentage van hun reguliere producten te doneren om het tekort aan te vullen. Voorbeelden zoals HAK, die naast verspillingsproducten ook reguliere producten doneert, illustreren een mogelijke oplossing. CEO Nicole Freid benadrukt het belang van samenlevingsbijdragen en deelt het engagement van HAK om voedselbanken te ondersteunen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer het oogstseizoen voorbij is.

De Voedselbanken doen ook een beroep op burgers om financiële steun te bieden aan lokale Voedselbanken. Hoewel financiële donaties een tijdelijke oplossing bieden, benadrukt Paul van Berkel, bestuurslid Voedselverwerving, dat structurele samenwerkingen met levensmiddelen- en supermarktorganisaties cruciaal zijn. Gezamenlijke inspanningen kunnen de winterse uitdaging overwinnen en voedselnood in Nederland verminderen.

voedselbanken.nl

Bron: Nederlandse Voedselbanken