80% van alle verpakkingen wordt gerecycled
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

80% van alle verpakkingen wordt gerecycled

  • 01 november 2022

In 2021 is 80% van alle op de markt gebrachte verpakkingen gerecycled, aldus Afvalfonds Verpakkingen. Dat is ruim boven de Nederlandse doelstelling van 70%. Ook laten we hiermee de EU-doelstelling van 65% (in 2025) ver achter ons. Producenten en importeurs nemen dus verantwoordelijkheid. Nederland is zelfs een van de koplopers als het gaat om recycling van verpakkingen; toch hebben we nog een weg te gaan naar een circulaire economie.

Recyclingresultaten per materiaalsoort

Voor verpakkingsmaterialen van glas lag het hergebruik in 2021 op 89% procent, en voor papieren en kartonnen verpakkingen was dat 90%. Van de plastic verpakkingen werd 49% gerecycled. Van ferrometalen werd 95% gerecycled, bij aluminium was dat 74% en bij hout 66%.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. De bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen aan het Afvalfonds Verpakkingen. Per 1 januari 2023 komt hier het verpakkingsafval bij dat lijkt op huishoudelijk afval en vrijkomt in scholen, kantoren en winkels.

Afvalfondsverpakkingen.nl

Bron: Afvalfonds Verpakkingen