2040: Vlees maakt plaats voor alternatieven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

2040: Vlees maakt plaats voor alternatieven

  • 18 juni 2019

Vleesalternatieven hebben het potentieel om de wereldwijde vleesindustrie met een waarde van vele miljarden dollars te verstoren. De essentiële vragen zijn echter welke van deze nieuwe producten het meest verstorend kunnen werken, wat zijn de daaruit voortvloeiende verschuivingen in de waardeketen en wie zal er het meest van profiteren?

De wereldbevolking - die in 2018 ongeveer 7,6 miljard mensen telde - zal naar verwachting toenemen tot ongeveer 10 miljard in 2050. Om al deze mensen te onderhouden, is een enorme hoeveelheid voedsel nodig. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is echter bijna de helft van de wereldwijde oogst nodig om de veestapel te voeden. De landbouwproductie die rechtstreeks voor menselijke consumptie bestemd is, is goed voor slechts 37 procent en vertegenwoordigt het op een na grootste oogstblok (vóór biobrandstof, industriële productie en andere). Zo wordt het grootste deel van de oogst aan dieren gevoerd om vlees te produceren, dat uiteindelijk door de mens wordt geconsumeerd. 

De wereldwijde landbouw en vleesindustrie staat voor enorme uitdagingen om aan de groeiende wereldwijde vraag naar vlees te voldoen en tegelijkertijd te transformeren naar een duurzamer vleessysteem.

Nieuwe vleesproducten en marktspelers zijn in ontwikkeling

In plaats van de conventionele vleesproductie verder te optimaliseren, richten verschillende bedrijven zich op het bedenken van nieuwe producten ter vervanging van conventioneel geproduceerd vlees. Deze producten variëren van plantaardige vleesalternatieven en vleesvervangers op basis van insecten tot kweekvlees. Omdat veel bedrijven met een iets ander productaanbod zijn ontstaan, is de lijst van nieuwe producten en merken lang en deze blijft groeien.

De verstoring van de vleesindustrie biedt enorme kansen

In het huidige stadium is het moeilijk te zeggen hoe snel de verstoring zal optreden. Men kan echter nu al zien hoe groothandels, detailhandelaren en bedrijven in consumentengoederen een lucratieve uitgangspositie proberen te vinden door exclusieve distributierechten in te kopen of door het verwerven van nieuwe bedrijven. Daarom heeft A.T. Kearney de ontwikkeling van de vleesmarkt tot 2040 kwalitatief voorspeld op basis van betrouwbare economische gegevens en op basis van hun onderzoek en gesprekken met talrijke experts op dit gebied.

Op basis van de A.T. Kearney-analyse zal ongeveer een derde van de wereldwijde vleesvoorziening binnen de komende 10 jaar door deze nieuwe technologieën worden geleverd. Opmerkelijk is dat de vraag naar conventioneel vlees met 3 procent afneemt, ondanks een wereldwijde stijging van de vleesconsumptie met 3 procent per jaar. Nieuwe veganistische vleesvervangers zullen een sterke groei laten zien in de overgangsfase (tot 2030), terwijl gekweekt vlees - met een jaarlijks groeipercentage van 41 procent per jaar - tussen 2025 en 2040 nieuwe veganistische vleesvervangers zal ontgroeien als gevolg van technologische ontwikkelingen en de voorkeur van de consument.

Volledige voedingsindustrie verstoord

Kenmerkend voor de ontwikkeling van de wereldwijde vleesmarkt zal zijn dat een evolutie van de wereldwijde vleesconsumptie (+3 procent per jaar) gepaard gaat met een verstoring in de vleessegmenten - het marktaandeel van conventioneel vlees gaat massaal bergafwaarts ten gunste van kweekvlees en vleesvervangers. Interessant is ook dat nieuwe biotechnologische methoden niet alleen de vleesindustrie zullen verstoren, maar dat de volledige voedingsindustrie zoals melk, eiwit, gelatine en vis met gelijkaardige technologie kan worden gecreëerd.

Al met al zullen gekweekt vlees en nieuwe vleesvervangende producten de conventionele vleesindustrie met al haar toeleveringsbedrijven, die goed is voor 1.000 miljard dollar, ontwrichten.

Dit roept de vraag op: Hoe kunnen we biotechnologisch gemanipuleerde voedingsproducten "integreren" in ons leven zodat we ons er vertrouwd mee voelen, net zoals het bakken van brood of het brouwen van bier?

Klik hier voor het volledige rapport: 'How Will Cultured Meat and Meat Alternatives Disrupt the Agricultural and Food Industry?'

Bron: © A.T. Kearney