10 prioriteiten om voedselverspilling te verminderen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

10 prioriteiten om voedselver­spilling te verminderen

  • 24 november 2020

Samen Tegen Voedselverspilling doet oproep voor UN Food Systems Summit 2021

Om voedselverspilling te halveren vóór 2030 - een duurzaam ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties - zijn nog grote stappen nodig. Soms staat wetgeving of (Europees) beleid in de weg. Waar mogelijk en veilig moeten politiek, overheid en bedrijfsleven die spelregels veranderen. Dan kunnen ondernemers zich nog beter inzetten om zo min mogelijk te verspillen en reststromen optimaal te verwaarden. Die oproep doet de Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling tijdens een internationale bijeenkomst vanuit Wageningen op 24 november 2020, in aanloop naar de voedseltop van de Verenigde Naties in 2021. 

Top 10 spelregels om te veranderen

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling selecteerde in samenwerking met Wageningen University & Research, na een brede en transparante consultatieronde, 10 kansrijke spelregels/ prioriteiten om te veranderen.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, deed op 24 november 2020 de oproep in aanloop naar de UN Food Systems Summit in 2021:“In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan één agenda, binnen de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Met deze publiek-private samenwerking willen we een wereldvoorbeeld zijn. Niet alleen keten en consument moeten veranderen, maar ook beleidsmakers moeten de stap zetten naar een duurzamer voedselsysteem, waarin waardevolle grondstoffen structureel beter benut worden.”

Zo moet het mogelijk worden om, op een veilige manier voor mens en dier, keukenafval met daarin (sporen van) dierlijke producten te gebruiken in diervoeder. Bij aanpassing van deze Europese wetgeving kunnen in de EU miljarden extra kilo’s reststromen nuttig worden hergebruikt. Een andere verandering waar de stichting voor pleit, is de inzet van slimme technologie waardoor minder producten in de keten worden afgekeurd. De hele top 10 is hier te vinden.

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling