1 miljoen subsidie onderzoek markt vleesvervangers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

1 miljoen subsidie onderzoek markt vleesvervangers

  • 14 februari 2020

Vlees- en zuivelproductie is verantwoordelijk voor 16,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Plantaardige eiwitten hebben een veel lagere milieu-impact. De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan daarom onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven. Hierbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research. NWO heeft 1 miljoen subsidie toegekend voor dit onderzoek.

Prof. dr. Marko Hekkert (Universiteit Utrecht): “Eiwitten vormen een essentieel onderdeel van onze dagelijkse voeding en die kun je dus niet zomaar weglaten. Wat nu als je de consument ertoe kunt bewegen om te kiezen voor plantaardige eiwitten? Vergeleken met vlees en zuivel scoren ze wel 4 tot 100 keer beter.”

Multidisciplinair 

Hekkert en zijn collega-onderzoekers zijn benieuwd naar de motieven van consumenten om al dan niet voor plantaardige eiwitten te kiezen. Daarnaast willen ze weten wat de technische voorwaarden zijn voor de ‘eiwittransitie’. Het onderzoek is daarom ingestoken vanuit een breed palet aan disciplines, namelijk de innovatiewetenschappen, de psychologie, de consumentenwetenschappen en industrieel ontwerp.

Bron: © Universiteit Utrecht