De eiwitten in zeesla, een veelvoorkomende algensoort, vormen een interessante aanvulling op vlees en bestaande alternatieve eiwitten. Dit zeewier bevat niet alleen eiwitten, maar ook essentiële voedingsstoffen en wordt gekweekt zonder water, meststoffen of pesticiden. Onderzoekers aan de Chalmers University of Technology in Zweden hebben recent een nieuwe methode ontwikkeld die eiwitten uit zeesla drie keer efficiënter kan extraheren dan eerdere technieken, wat een deur opent naar toepassingen zoals zeewierburgers en eiwitrijke smoothies.
De Chalmers-onderzoekers hebben ontdekt dat zeesla een umami-achtige smaak heeft met een lichte ziltigheid, wat het tot een smaakversterker voor visgerechten maakt. Ze voorzien zelfs mogelijkheden voor nieuwe producten zoals “blauwe burgers” en smoothies van zeealgen. Door de ontwikkelde extractiemethode kan driemaal zoveel eiwit uit de algen worden gehaald in vergelijking met voorgaande technieken. Deze ontwikkeling is onderdeel van het CirkAlg-project, gericht op het creëren van een “blauw-groene” voedingsindustrie in Zweden, waarin eiwitten uit zeewier een belangrijke rol spelen.
Naast eiwitten bevat zeesla andere waardevolle stoffen zoals vitamine B12 en omega-3-vetzuren, die normaliter alleen in vette vis voorkomen. Deze voedingsstoffen zijn van groot belang, zeker voor mensen die geen dierlijke producten consumeren. Het kweken van zeesla heeft daarnaast diverse voordelen ten opzichte van landgebonden eiwitten; zo vereist zeewier geen bewatering, meststoffen of pesticiden en groeit het goed in verschillende omstandigheden. Door het kweekproces te optimaliseren in reststromen uit de visserij, kan het eiwitgehalte verder worden verhoogd en worden waardevolle voedingsstoffen teruggebracht in de voedselketen. Professor Ingrid Undeland, coördinator van het CirkAlg-project, benadrukt dat deze algenproducten niet alleen duurzaam zijn, maar ook nieuwe commerciële mogelijkheden bieden.
Bron: Chalmers University of Technology