WUR: Wereldwijd verlies biodiversiteit nog te stoppen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

WUR: Wereldwijd verlies biodiver­siteit nog te stoppen

  • 10 september 2020

Er is nog hoop op behoud van dier- en plantensoorten die snel verdwijnen. Dat concludeert het internationale onderzoeksinstituut IIASA in samenwerking met onder meer Wageningen University & Research en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Met integrale actie en internationale samenwerking is de biodiversiteit nog te behouden en zelfs te herstellen. Dan moet de natuur beschermd worden en onder andere het voedselsysteem op de schop.

In het onderzoek, gepubliceerd in Nature, wordt voor het eerst een geïntegreerde oplossing voor het bereiken van de biodiversiteitsdoelen voor 2050 aangekaart.

Magnet en Globio

In dit grootschalige onderzoek worden verschillende rekenmodellen en scenario's gebruikt. Dit zijn modellen waarmee op mondiale schaal de gevolgen van veranderingen in het milieu, het gebruik van land en biodiversiteit kunnen worden uitgerekend. Wageningen Economic Research heeft hun eigen rekenmodel, Magnet (Modular Applied GeNeral Equilibrium Tool), ingezet voor dit onderzoek. Hiermee bereken je hoeveel land je nodig hebt om mensen te kunnen voeden. Het PBL heeft het model Image Globio geleverd. Dit model rekent uit wat het effect is van klimaatverandering en landgebruik zoals landbouw en bosbouw en stedelijke bouw op biodiversiteit.

Volgens Hans van Meijl, econoom bij Wageningen Economic Research is het onderzoek positief bedoeld: “Het tij is te keren. Vorig jaar gaf het Ipbes rapport dat aan dat het slecht gesteld is met onze biodiversiteit. Nu zie je in dit onderzoek dat we aan ons voedselsysteem moeten werken en onze bossen moeten beschermen en dat er dan een positieve verandering kan komen."

Verschillende knoppen

In het onderzoek kijkt men naar verschillende maatregelen en scenario's om biodiversiteit te redden. Denk aan de bescherming van natuurgebieden of aan tegengaan van voedselverspilling. Tegelijkertijd moeten we meer voedsel produceren. De opbrengst van landbouw moet daarom omhoog. Als we minder dierlijke eiwitten gaan eten heeft dit ook weer een positief effect op de biodiversiteit. Er zijn dus verschillende knoppen waar je aan kan draaien om de natuur in stand te houden en zelfs de neerwaartse spiraal om te buigen.

Sommige maatregelen werken tegen elkaar in

Het onderzoek laat zien dat sommige maatregelen ook averechts op elkaar werken. Van Meijl: “Als je natuurgebieden wil beschermen heb je minder grond over voor landbouw. En dan stijgen de voedselprijzen, terwijl we juist steeds meer mensen moeten voeden. Het ligt eraan waar je de nadruk op legt. Maar als je aan een combinatie van maatregelen werkt kun je de curve wel ten goede ombuigen. Dus als we ons voedselsysteem veranderen, moeten we tegelijk ook de natuur beschermen."

wur.nl

Klik hier voor de publicatie: Bending the curve of terrestrial biodiversity needs an integrated strategy

Bron: Wageningen University & Research