Wageningen University & Research (WUR) is een vierjarig project gestart om de veiligheid van gerecyclede PE en PP folie voor voedselverpakkingen te onderzoeken. Samen met elf industriële partners werkt WUR aan het project 'Flex Forward'. Dit initiatief is in het leven geroepen om de toenemende druk van nieuwe wetgeving die bedrijven stimuleert of verplicht meer gerecycled materiaal te gebruiken, het hoofd te bieden.
Het Flex Forward-project richt zich op de veiligheid en geschiktheid van gerecycled PE en PP folie voor voedselcontact. Voorbeelden van dergelijk gebruik zijn onder andere kaasverpakkingen. De resultaten van dit onderzoek helpen industriële partijen bij het evalueren van de geschiktheid, veiligheid en prestaties van deze gerecyclede materialen. WUR combineert haar expertise in plastic analyses met geavanceerde technologieën voor het identificeren van bekende en onbekende voedselverontreinigingen.
De onderzoekers gebruiken solventtechnologie om verontreinigingen uit het gerecyclede plastic te verwijderen. Deze recyclingtechnologieën worden gezien als klimaatpositief en hebben een hoog rendement van plastic-naar-plastic recycling. Dankzij deze methode kunnen verontreinigingen zoals additieven effectief worden verwijderd, wat bijdraagt aan de zuiverheid van het gerecyclede materiaal.
Folies vormen ongeveer 30% van de totale kunststof voedselverpakkingen op de markt. Ingeborg Smeding, projectleider bij WUR, benadrukt het belang van het verhogen van de kwaliteit van gerecycled PE en PP folie. Momenteel eindigt het meeste gerecyclede folie in gemengde polymeren die alleen geschikt zijn voor toepassingen met een lage waarde. Het Flex Forward-consortium zal de komende vier jaar gericht werken aan het verbeteren van de kwaliteit van gerecycled materiaal om deze waarde te verhogen.
Bron: Wageningen University & Research