11-13 oktober 2023 vond het tweejaarlijkse World Meat Congress plaats in Maastricht. Meer dan 300 stakeholders uit alle delen van de wereld waren naar het MECC gekomen voor het tweedaagse congres. Politici en vertegenwoordigers uit de industrie discussieerden over actuele kwesties, maar vooral over de uitdagingen waar de vleesketens voor staan.
'De vleesconsumptie zal de komende jaren flink zal groeien; simpelweg omdat de wereldbevolking groeit'
Het International Meat Secretariat (IMS) is initiator van het WMC. 'Meat is a challenge, but meat can be a solution for the planet’. Met die stelling begon President van IMS Guillaume Roué zijn openingsspeech. Precies daarover ging het in de volgende lezingen: voor welke uitdagingen staat de branche, en welke oplossingen zijn er?
Diverse internationale sprekers, de één wat neutraler, de ander zeer gepassioneerd, deelden informatie over ontwikkelingen in de landbouw, de vleesproductie en hun kennis over de gezondheidsaspecten van vlees. Interessant was de lezing van Professor Luc van Loon. Hij nam ons mee in zijn onderzoek waarin hij de waarde aantoonde van dierlijke proteïnen voor de spieropbouw van mensen. Kern van zijn verhaal: ‘Je bent letterlijk wat je zojuist hebt gegeten’.
Misschien wel de grootste uitdaging voor de branche is dat het imago van de vleesverwerkende industrie in een dalende lijn zit, deels door zorgen om de impact van vleesproductie op klimaatveranderingen, maar ook door ziektes als de varkenspest en blauwtong. ‘De stem van het publiek én van de politiek hebben een steeds grotere impact op producenten en consumenten’, concludeerde Thanawat Tiensin, Director Animal Production and Health Division bij de FAO. Hij vindt dat consumentenwensen gerespecteerd moeten worden; zij hebben recht op eerlijke en betrouwbare informatie over wat ze eten, hoe het is geproduceerd en waar het vandaag komt.
Het voeren van een dialoog is noodzakelijk, daarover was iedereen het wel eens. Wat men echter vooral wil, is een eerlijke discussie kunnen voeren over vleesproductie en -consumptie. Dit moet gebeuren op basis van wetenschappelijk onderbouwde informatie en niet op onderbuikgevoelens. Wat niet vergeten mag worden, zoals een van de sprekers zei: ‘We produce food to feed people!’ Tussen neus en lippen door liet Maciej Golubiewski (Head of Cabinet van Janus Wojciechowski, de European Commissioner for Agriculture) de congresgangers weten dat er géén plannen liggen om de Europese vleesproductie wettelijk te verkleinen. Dat was goed nieuws voor de meeste toehoorders in de zaal. De verwachting is immers dat wereldwijd de vleesconsumptie de komende jaren flink zal groeien; simpelweg omdat de wereldbevolking groeit.’
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023