De afzetprijzen in de voedingsindustrie zijn in oktober dit jaar met slechts 0,7 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, wat de laagste prijsstijging van het jaar betekent. In januari werd nog een aanzienlijke stijging van 18,3 procent genoteerd. Over de eerste tien maanden van dit jaar bedraagt de gemiddelde prijsstijging in de voedingsindustrie 6,5 procent, volgens een analyse van recente CBS-cijfers.
De prijsontwikkelingen binnen de voedingsindustrie vertoonden in oktober aanzienlijke verschillen. Zo stegen de afzetprijzen van de suikerindustrie met een opmerkelijke 67,2 procent, terwijl de prijzen in de spijsoliën- en vettenindustrie juist met 16,4 procent daalden. Andere opvallende cijfers zijn onder meer een stijging van 24,7 procent in de aardappelproductenindustrie en een daling van 16,7 procent in de diervoederindustrie.
Voor afnemers van de suiker- en chocoladewerkindustrie was dit jaar financieel uitdagend, met een gemiddelde prijsstijging van 63,8 procent in de periode januari tot en met oktober. Andere sectoren die dubbele cijfers noteerden, zijn onder meer de meelindustrie (+38,1 procent), aardappelproductenindustrie (+33,0 procent) en vleesverwerkende industrie (+16,3 procent). Daarentegen ondervonden oliën- en vettenproducenten een prijsdaling van 10,9 procent, en daalden de prijzen in de zuivelindustrie met 1,0 procent.
Voor consumenten betekent oktober een gemiddelde prijsstijging van 7,9 procent voor voedingsmiddelen vergeleken met vorig jaar. In dezelfde maand waren afnemers van de voedingsindustrie slechts 0,7 procent duurder uit. Over de eerste tien maanden van dit jaar komt de prijsstijging voor consumenten gemiddeld uit op 13,6 procent, wat meer dan het dubbele is van de prijsstijging voor afnemers in de voedingsindustrie gedurende dezelfde periode (6,5 procent).
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023