Wereldwijde onrust zet pluimveesector onder druk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Wereldwijde onrust zet pluimvee­sector onder druk

  • 03 juli 2025

De wereldwijde pluimveesector begon 2025 goed. De markt werd gesteund door stevige eiwitprijzen en lagere voerkosten dan vorig jaar. Maar de rust is van korte duur: vogelgriepuitbraken, internationale spanningen en uitgestelde Amerikaanse importheffingen zorgen voor onzekerheid. Volgens RaboResearch kunnen deze ontwikkelingen de wereldhandel flink verstoren.

Groei onder druk door instabiele situatie

De basis lijkt nog sterk. Prijzen voor eieren en rundvlees blijven hoog, en de voerkosten zijn stabiel. Toch neemt de druk toe. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde de groeiverwachting voor de wereldeconomie met een half procentpunt. “We hebben onze globale productiegroei voor 2025 bijgesteld van 2,5-3% naar 2-2,5%, met mogelijk verdere verlaging bij escalatie van het conflict,” zegt Nan-Dirk Mulder, Senior Analyst bij RaboResearch. De regionale verschillen blijven groot en worden beïnvloed door geopolitieke spanningen en het verloop van de vogelgriep.

Handel kwetsbaar voor conflicten en heffingen

De Amerikaanse importheffingen, die in april werden aangekondigd maar voorlopig zijn uitgesteld, blijven boven de markt hangen. Komt er een akkoord, dan krijgt de VS meer toegang tot exportmarkten – mogelijk ten koste van andere producenten. Een handelsoorlog zou juist deuren openen voor landen als Brazilië en Thailand. Tegelijkertijd werpt het conflict tussen Israël en Iran zijn schaduw vooruit. Het Midden-Oosten is een belangrijke afzetmarkt voor kip, met grote exporteurs als Brazilië, de VS, Turkije en Oekraïne. Escalatie kan die handelsstromen flink raken.

Vogelgriep legt rem op export

In het eerste kwartaal werd wereldwijd meer kip verhandeld dan ooit. Maar een uitbraak van vogelgriep in Brazilië in mei zette alles op scherp. Zo’n veertig procent van de export werd meteen stilgelegd door importerende landen. Ook de broedeierhandel kreeg klappen door uitbraken in onder meer Europa, Brazilië, de VS en eerder Nieuw-Zeeland. “We verwachten dat het aanbod krap blijft, vooral voor landen die afhankelijk zijn van import van broedeieren,” aldus Mulder. Het gaat dan met name om regio’s als het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Bron: RaboResearch