We kennen blockchain vooral uit de financiële hoek, als stuwende kracht achter cryptomunten als Bitcoin. Maar er zijn zoveel meer toepassingen mogelijk! Blockchain gaat over data, over steeds rijker wordende informatie, over transparantie en over decentralisatie. En daarmee is de technologie interessant voor vrijwel elke branche, en met name voor branches waar sprake is van complexe ketens. De voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld.
Blockchain betekent letterlijk ‘een keten van blokken’. Je begint altijd met een basisblok van informatie, zoals een ingevuld formulier, een contract of foto. Die informatie wordt opgeslagen in een systeem dat direct is gekoppeld aan de blockchain. Alle deelnemers (vaak de ketenpartners) aan de blockchain hebben inzicht in dat basisblok van informatie, en moeten de juistheid beoordelen en goedkeuren met een digitale handtekening. Die digitale handtekeningen worden allemaal opgeslagen in de blockchain en vormen – als de meerderheid akkoord is – tezamen het bewijs van echtheid. Let op: de basisinformatie zelf wordt dus niet opgeslagen in de blockchain.
Stap voor stap kunnen deelnemers nieuwe blokken van informatie aan het systeem toevoegen. Die informatie borduurt altijd voort op de basisinformatie die er al ligt. Elke keer opnieuw moeten de deelnemers controleren of de nieuwe informatie klopt en dat accorderen met een handtekening. Is de meerderheid van ‘stemmen’ akkoord? Dan wordt het nieuwe informatieblok definitief vastgeketend aan het basisblok, en kan de informatie niet meer worden gewijzigd. De informatie is voor alle deelnemers inzichtelijk en iedereen is verantwoordelijk. Feitelijk is het mogelijk om blokken van foutieve of incomplete informatie toe te voegen, maar doordat alle handelingen zijn te traceren, is direct duidelijk wie incorrecte informatie heeft ingevoerd. Zo ontstaat een ijzersterk intern controlemechanisme. Hoog tijd dus om deze veelbelovende technologie gemeengoed te maken in de sector. Maar hoe pakken we dat aan?
Bron: delaware