Een circulair voedselsysteem kan zorgen voor een significante vermindering van de impact op de planeet en een aanzienlijke verbetering van onze gezondheid. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben vier scenario's uitgewerkt om te laten zien hoe het huidige voedselsysteem kan worden omgezet in een circulair voedselsysteem.
Er is een enorme winst te behalen als we overgaan op een circulair voedselsysteem. Bij een volledig circulaire landbouw is 71 procent minder akkerbouwland nodig en is een reductie van 29 procent in broeikasgasemissies per capita mogelijk, terwijl tegelijkertijd voldoende voedsel kan worden geproduceerd dat past binnen een gezond dieet.
Het gaat om de volgende scenario’s: een basisscenario, AgriBase (de huidige situatie, vanuit productie gedreven) en drie scenario’s op basis van circulaire principes:
Het eerste scenario, CirAgri, omvat het toepassen van circulaire principes binnen de productiesystemen terwijl we ons huidige dieet blijven consumeren.
In het tweede scenario, CirHealth, wordt het huidige dieet getransformeerd naar een gezond dieet. Beide scenario's verminderen akkerbouwland met ruim tweederde waarbij broeikasgasemissies met 22% worden verminderd als we ons huidige dieet blijven eten en met 29% als we een gezond dieet eten.
In het laatste scenario, CirPop+, wordt het Europese akkerbouwland gebruikt om zoveel mogelijk gezond voedsel te produceren. Dit betekent dat al het Europese akkerbouwland gebruikt wordt en het totaal aan broeikasgassen omhoog gaat met 55%. Om over te gaan naar een circulair voedselsysteem in de EU en het Verenigd Koninkrijk, is verandering van de consumptie naar gezondere diëten nodig, moeten vee en akkerbouwland worden verminderd en moeten nieuwe agro-ecologische systemen en gewasdiversiteit worden geïmplementeerd.
Uit de scenario’s blijkt dat voor een transitie naar een circulair voedselsysteem in de EU en het VK het volgende nodig is:
Bron: Wageningen University & Research