Vraagtekens bij effecten nultarief groente en fruit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vraagtekens bij effecten nultarief groente en fruit

  • 19 januari 2022

In de theorie klopt het. Verlaag de prijs van groente en fruit en consumenten gaan meer van deze producten kopen en meer consumeren. Dat is hard nodig, want de gemiddelde Nederlander haalt de doelstelling van 250 gram groente en 200 gram fruit per dag bij lange na niet. De consumptie ligt nu gemiddeld op 130 gram groente en 113 gram fruit per dag.

Mocht de overheid daadwerkelijk de omzetbelasting op groente en fruit verlagen naar 0 procent, dan hoeven Nederlandse consumenten gezamenlijk een kleine 500 miljoen euro minder uit te geven aan boodschappen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat groente en fruit een gemiddelde prijselasticiteit kennen van zo’n 0,5-0,6. Dat zou inhouden dat ongeveer de helft van die besparing van 500 miljoen euro door consumenten gebruikt zou worden om meer groente en fruit te kopen.

Dat zou neer komen op afgerond 15 gram extra groente en fruit per dag. Dat is één extra bloemkoolroosje of drie druiven extra. Daarmee blijven we nog ver verwijderd van de aanbevolen consumptie. Er zal dus meer nodig zijn om Nederland gezonder te laten eten. Bovendien zitten er grote knelpunten in de uitvoering van de voorgestelde btw-verlaging, en is het nog maar de vraag of consumenten de gewenste gedragsverandering zullen laten zien, aldus de Rabobank.

Met één maatregel ben je er niet

Dat het nieuwe kabinet gezonder eten predikt is uiteraard goed nieuws. De vraag is of een btw-verlaging op groente en fruit de meest effectieve manier is om Nederland gezonder te laten eten. In algemene zin heeft een apart nultarief voor groente en fruit veel haken en ogen. Als Den Haag de prijzen rechtstreeks wil beïnvloeden, dan zijn directe subsidies op gezonde producten of juist een aparte belasting op ongezonde producten een beter instrument volgens de Rabobank.

Rabobank.nl

Beeld: Thaiview/Shutterstock.com

Bron: Rabobank