Vraag naar zuivel blijft zorgwekkend
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vraag naar zuivel blijft zorgwekkend

  • 07 juni 2023

Ondanks de seizoenspiek van de Europese melkaanvoer, zijn de spotprijzen voor zuivelproducten stabiel gebleven of zelfs licht gestegen. Deze prijsstijging lijkt echter niet in lijn te zijn met de vraag naar zuivel, die volgens verkoopcijfers juist achterblijft. Rabobank geeft een update.

De groei van de wereldwijde melkproductie is langzamer geworden, waardoor de prijzen voor basiszuivelproducten naar verwachting zullen stijgen in de tweede helft van 2023. De melkproductie in de belangrijkste exportregio's wordt naar verwachting met 0,5% jaar-op-jaar verhoogd, na een daling van 0,9% jaar-op-jaar in 2022. Droge weersomstandigheden in Zuid-Amerika en delen van Europa kunnen echter een negatieve invloed hebben op de productie in het derde kwartaal van dit jaar.

Spotprijzen stabiel

Europese zuivelprijzen zijn de afgelopen maanden gedaald, maar spotprijzen zijn sinds maart relatief stabiel gebleven en vertoonden een lichte stijging in de tweede helft van mei. Desondanks blijven de Europese spotprijzen voor melk onder de € 30 per 100 kilogram melk, wat erop wijst dat er nog steeds een overschot aan melk is. Dalende retailvolumes bevestigen dat de vraag naar zuivel een punt van zorg blijft. Factoren zoals inflatie, hogere kosten en uitdagingen in de foodservice-industrie dragen bij aan de beperkte vraag naar zuivelproducten.

De markt geeft momenteel gemengde signalen af, met stijgende spotprijzen maar een zwakke consumentenvraag en bescheiden marktvolumes. Rabobank verwacht daarom dat het fragiele prijsevenwicht gedurende de zomermaanden zal aanhouden, waarbij de prijzen van basiszuivelproducten naar een bodem voor 2023 neigen.

Europese melkprijzen hoog

Europese melkprijzen blijven hoog in vergelijking met andere exportregio's. Hoewel er een aanzienlijke correctie heeft plaatsgevonden, hebben veel zuivelverwerkers in de belangrijkste melkproducerende landen de melkprijzen in april verlaagd tot rond of onder de € 45 per 100 kilogram melk. Rabobank verwacht een bescheiden correctie in uitbetalingsprijzen voor de komende maanden. De voorlopige gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen voor april wordt geschat op € 48,83 per 100 kilogram melk, wat nog steeds 5,6% hoger is dan in april 2022.

In het eerste kwartaal van 2023 liet de Europese zuivelexport wisselende resultaten zien op jaarbasis. De export van magere melkpoeder en boter steeg met dubbele cijfers, terwijl de export van kaas, vloeibare melk en volle melkpoeder tegenviel. Kopers vergroten momenteel hun dekking voor de tweede helft van 2023, wat fabrikanten en handelaren van zuivelproducten enige financiële verlichting biedt.

Melkaanvoer

In Nederland is de melkaanvoer gestegen in de eerste vier maanden van 2023, met een toename van 3,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De lage referentie van vorig jaar heeft bijgedragen aan deze stijging. Hoewel de daling van de boerderijmelkprijzen lijkt te zijn gestabiliseerd, hebben de huidige melkprijzen geleid tot een verkrapping van de marge op Nederlandse melkveebedrijven in vergelijking met vorig jaar.

Het is belangrijk voor melkveehouders om goed zicht te houden op de liquiditeit, vooral omdat de belastingaanslag over 2022 nog niet door iedereen is meegenomen. Rabobank benadrukt het belang van inzicht in liquiditeitsmanagement en moedigt melkveehouders aan om contact op te nemen met hun accountmanager voor een gesprek over hun eigen liquiditeitspositie.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank