Voedselverspilling drukt zwaar op klimaatdoelen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voedsel­ver­spil­ling drukt zwaar op klimaat­doelen

  • 19 februari 2025

Voedselverspilling blijft een flinke impact hebben op het klimaat. Volgens het rapport Climate footprint of food waste in the Netherlands van Wageningen University & Research (WUR) is voedselverspilling verantwoordelijk voor 5% tot 9% van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. 

In 2022 werd er 2.350 kiloton voedsel verspild – omgerekend 134 kilo per persoon. Hoewel er in dat jaar een daling van 7% werd gemeten ten opzichte van het jaar ervoor, blijft het halen van de doelstelling om voedselverspilling in 2030 te halveren ten opzichte van 2015 een flinke uitdaging. Diverse maatregelen, waaronder verbeterde monitoring en een gezamenlijke aanpak van supermarkten en levensmiddelenindustrie rondom houdbaarheidsdata, moeten versnelling brengen.

Meer transparantie in de voedselketen

De roep om transparantie in de voedselketen klinkt luider dan ooit. In januari verscheen een nieuwe versie van het Dashboard Duurzaamheid Supermarkten, waarin supermarktketens hun duurzaamheidsdata delen. Daarnaast groeide de bestedingen aan voedsel met een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk in 2023 met 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Toch blijft misleiding een aandachtspunt. Onderzoek van Questionmark wijst uit dat onterechte duurzaamheidsclaims nog altijd veelvuldig voorkomen en dat zelfregulering onvoldoende bescherming biedt tegen misleiding.

Plantaardige eiwitten winnen terrein, maar consument verwacht steun

De transitie naar meer plantaardige eiwitten verloopt gestaag, maar burgers verwachten meer sturing vanuit overheid en bedrijfsleven. Dat blijkt uit een burgerpanel waarin Nederlanders ideeën deelden om de consumptieverhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten te verbeteren. Hoewel velen openstaan voor aanpassingen in hun eetgedrag, ligt de verantwoordelijkheid volgens hen bij producenten en beleidsmakers. Voorstellen als prijsmechanismen en betere communicatie over duurzame keuzes krijgen daarbij brede steun.

De komende maanden volgen nieuwe rapportages die verdere inzichten moeten bieden in de eiwittransitie en duurzaamheidslabels.

Bekijk de Kamerbrief.

Bron: Rijksoverheid