De Nederlandse economie vertoont tekenen van recessie, met een krimp van 0,3 procent in het tweede kwartaal, volgend op een daling van 0,4 procent in het voorgaande kwartaal. Rabobank voorspelt echter dat de impact minder dramatisch zal zijn dan de economische crises van 2008 en 2012, mede dankzij de robuuste arbeidsmarkt.
In de eerste helft van het jaar zag de food & beverage-sector een aanzienlijke omzetstijging door inflatie. Hoewel verwacht wordt dat deze zal afvlakken in de tweede helft van het jaar, zullen de blijvend hoge prijzen zorgen voor een aanhoudende krimp in volumes. Desondanks wordt er een algehele omzetgroei verwacht.
Er heerst een beperkt aanbod van jonge kalveren vanwege een krimpende melkveestapel in Europa, wat heeft geleid tot hogere prijzen voor deze dieren. Ondanks dat de eerste helft van 2023 financieel sterk was, worden de marges smaller.
Hoewel er een algemene daling in marktprijzen is, blijft de stemming positief binnen de varkenssector. Opmerkelijk is dat de vleesprijs over de eerste zeven maanden van 2023 40 procent hoger was dan in 2022. De marktverwachting voor de rest van het jaar is tevens positief.
Bij het legpluimvee bereikten de prijzen voor eieren een historisch hoogtepunt in de eerste helft van dit jaar. Ondanks een daling daarna, blijft de prijsvorming voor de tweede helft van het jaar naar verwachting gematigd. De marktsituatie voor vleeskuikens daarentegen blijft positief voor de rest van 2023, voornamelijk vanwege het beperkte aanbod.
Rabobank blijft de economie nauwlettend in de gaten houden en heeft vertrouwen in een bescheiden groei voor de Nederlandse economie in de nabije toekomst, ondanks de uitdagingen in diverse sectoren.
Bron: Rabobank